Latvijas, Krievijas un Baltkrievijas robežu krustpunkta nosaukums būs "Ņeverica"

28.janvārī Minskā Latvija ar Krieviju un Baltkrieviju plāno parakstīt vienošanos par valstu robežu krustpunktu. Krustpunkta apzīmēšanai plānots uzstādīt speciālu robežzīmi "Ņeverica".

Šodien Ministru kabineta sēdē vienošanās parakstīšanai no Latvijas puses tika pilnvarots Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks Ints Upmacis.

Vienošanās projekta būtība ir tehniska triju valstu robežlīniju krustošanās punkta noteikšana, tādējādi tā ir slēdzama starpvaldību līmenī un nav nepieciešams papildus Saeimas lēmums. Tāpat sagatavots likumprojekts, kuru pēc vienošanās parakstīšanas ar likumu pieņems un apstiprinās Saeima.

Vienošanās paredz, ka robežu krustpunkts atradīsies Zilupes un tajā ietekošās Ņevericas upes viduslīniju krustpunktā, kas atrodas aptuveni 100 metrus uz dienvidiem no kurgāna ar nosaukumu "Draudzības kurgāns".

Lai precīzi noteiktu un apzīmētu dabā robežu krustpunktu, plānots izveidot visu trīs valstu kopīgu komisiju, kuras uzdevums būs izstrādāt un sagatavot demarkācijas dokumentus.

Ārlietu ministrija skaidro, ka vienošanās radīs apstākļus atsevišķu juridisku problēmu novēršanai, ar kurām sastopas atbildīgie dienesti uz robežas, piemēram, attiecībā uz robežas nelegālo šķērsošanu. Tāpat tā palīdzētu aktīvāk vērsties pret nelegālo migrāciju un starptautisko organizēto noziedzību.

Vienošanās prasīs līdzekļus no valsts budžeta, taču to apmērs atkarīgs no izveidotās kopīgās komisijas lēmumiem. Taču jau tagad plānots noteikt, ka atbildīgās institūcijas paredzēto pasākumu īstenošanu nodrošinās no piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Vienošanās projekts starp Latviju, Krieviju un Baltkrieviju tika saskaņots jau 1999.gadā. Taču, lai to virzītu uz parakstīšanu, bija nepieciešams, lai stātos spēkā Latvijas un Krievijas robežlīgums.

Gadu pēc Latvijas un Krievijas robežlīguma spēkā stāšanās visu trīs valstu pilnvaroto delegāciju pārstāvji atkārtoti saskaņoja un precizēja vienošanās projektu un nolēma, ka tiks uzsākta tā iekšējā saskaņošana.

Tomēr iekšējās saskaņošanas gaitā pusēm radās redakcionāli labojumi, un tās atkārtoti tikās 2009.gada 24.septembrī un vēlreiz saskaņoja un precizēja vienošanās projektu, nolemjot uzsākt iekšējo saskaņošanu.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais