Dabas vērotājs augusta izskaņā prognozē pirmās rudens salnas

Augusts šogad lutinās gan ar siltu laiku, gan nesīs arī lietu, bet mēneša baigās skaidrajās naktīs atsevišķās vietās var būt arī pirmās rudens salnas, prognozē dabas vērotājs Vilis Bukšs.

Bukšs uzskata, ka siltais un ar nokrišņiem ne sevišķi bagātais jūlijs ar līdzīgiem laika apstākļiem ietieksies arī augusta sākumā. Laikā līdz Labrencim jeb 10.augustam sagaidāms silts, saulains un pārsvarā sauss laiks. Dažas dienas būs arī karstas, kam sekos īslaicīgas lietusgāzes un pērkona negaisi.

Latvijas austrumdaļā lietusgāzes vietām var būt arī postošas. Tomēr, neskatoties uz lietu, augusta pirmā puse būs vairāk sausa nekā mitra. Līdz ar to kopumā labs varētu būt arī graudaugu ražas novākšanas laiks.

Augusta vidū palielināsies nokrišņu iespējamība un kļūs arī vēsāks. Šajā laikā lielākoties varētu būt gaidāms mērens sēņu lietutiņš, bet mēneša otrajā pusē atkal būs mēreni silts un bez būtiskiem nokrišņiem. Laikā ap Bērtuli, 24.augustu, dienas var kļūt siltākas un ducinās arī pērkons. Vēlāk, mēneša beigās, laiks jau kļūs nepastāvīgs un dienas kļūs vēsākas, bet naktis dzestrākas.

Kopumā augusts solās būt mazliet siltāks nekā parasti, bet nokrišņi būs normas robežās.

Augusts ir viršu un riekstu laiks, tādēļ tie šajā mēnesī ir jāvēro. Ja virši zied vairāk no galotnes, tad rudenī sals nāks lēnāk, bet būs stiprāks. Savukārt, ja lazdās daudz riekstu, tad ziemas sākumā būs daudz sniega.

Ticējums vēsta - ja augusta sākumā karsts, tad ziema būs auksta un sniegaina. Ja pirmās augusta dienas ir karstas, tad būs gara ziema, bet kopumā silts augusts norāda uz oktobra vējiem.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais