Spēcīgas lietusgāzes un krusa vakar nodarījušas nopietnus postījumus Nīcas novadā

Pērkona negaiss ar spēcīgu lietu un krusas graudiem divlatnieka lielumā, kas vakar pēc pulksten 15 plosījās Nīcas novadā, nodarījis nopietnus postījumus novada zemniekiem un dārzu īpašniekiem, kā arī sabojājis vairāku automašīnu krāsojumu, "Rietumu Radio" informēja Nīcas novada domes preses sekretāre Gunita Šime.

Kā pastāstīja novada domes pārstāve, negaiss ar spēcīgu lietu un krusu plosījies aptuveni divas stundas, appludinot Nīcas centru, pārpludinot piemājas dīķus, nesen iestādīto kartupeļu laukus un nodarot citus postījumus.

Piemēram, netālu no Nīcas centra dzīvojošajam zemniekam Jānim Neimanim krusa sabojājusi plēvi, ar ko pārsegts redīsu lauks, kartupeļu lauku lietus pārvērtis dubļos, cietuši arī kāpostu stādiņi, kuri krusas laikā "pāršķelti uz pusēm un diez vai izdzīvos".

"Vecāka gadagājuma nīcenieki neatceras, ka būtu pieredzējuši krusu ar tik lieliem graudiem," stāsta Šime. Krusas graudu lielumu viņa salīdzina ar divlatniekiem un paipalu olām, - krusa sabojājusi automašīnu virsbūves krāsojumu.

Novada domei ir informācija, ka saimniecībā "Birzmaļi 2", kur audzē liellopus, applūdusi ferma un tās īpašnieki bijuši spiesti darbināt sūkni, lai ūdeni no fermas atsūknētu. Krusa sakapājusi arī zemeņu stādus un citus stādījumus. "Nīcas novada daiļdārzu īpašnieki ziņo, ka negaiss un krusa nopostījusi puķu stādījumus," pastāstīja novada domes pārstāve.

Nīcas novada domes mājaslapā aplūkojamas fotogrāfijas, kurās redzams applūdušais Nīcas centrs un milzīgie krusas graudi. Šime piebilda, ka negaiss nav plosījies visā novadā un citviet krusas graudi esot bijuši mazāki. Piemēram, Jūrmalciemam un Kalnišķiem dabas stihija gājusi secen.

Novada domes pārstāve vēl nevarēja pateikt, vai novada zemnieku lūgs kompensēt dabas stihijas nodarītos postījumus.

Latvijā

Pērn Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) Latvijai apsvērumu sniegšanai kopumā nosūtīja 19 lietas, kas ir par divām lietām vairāk nekā 2022.gadā, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotā informatīvā ziņojuma par Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās darbu 2023.gadā, kas pieejams Tiesību aktu portālā.