Ūdens līmenis vairumā Latvijas upju sācis pazemināties

Ūdens līmenis, kas pēc ceturtdienas lietavām daudzviet strauji paaugstinājās, izraisot pat lokālus plūdus, vairumā Latvijas upju sācis pazemināties, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Kurzemē, kur bija vērojama straujākā ūdens līmeņa paaugstināšanās, patlaban noris straujākā līmeņa krišanās - Ventas augštecē un vidustecē, kā arī Abavas pietekā Imulā ūdens līmenis kopš sestdienas rīta pazeminājies par 50-60 centimetriem (cm). Ventas lejtecē sestdien turpinājās ūdens līmeņa paaugstināšanās, bet pagājušajā naktī arī šeit ūdens daudzums sācis mazināties.

Citu Kurzemes upju līmenis pagājušajā diennaktī sarucis par 1-46 cm. Pārējā Latvijā ūdens līmeņa izmaiņas upēs bijušas mazākas, pārsvarā sākusies līmeņa krišanās, vietām vēl turpinās neliela ūdens līmeņa paaugstināšanās.

Ledus, kas vietām - pārsvarā valsts austrumos - pārklājis ūdenstilpes, ir ļoti plāns un kāpt uz tā ir bīstami, atgādina speciālisti. Uz ledus uzsnigušais sniegs var radīt maldīgu priekšstatu, ka ledus ir pietiekami biezs, bet realitātē, sniegam kalpojot kā izolācijas slānim, ledus kārta zem tā var kļūt vēl plānāka.

Ūdens temperatūra ir 0..+2 grādi, dažās upēs vērojama neliela vižņu iešana. Nākamnedēļ pārsvarā turpināsies ūdens līmeņa pazemināšanās, turpināsies ledus veidošanās process, upju straujākie posmi paliks brīvi no ledus, prognozē sinoptiķi.

Latvijā

Rīgas Starptautiskais kino festivāls ("Riga IFF"), kas norisināsies no 17.oktobra līdz 27.oktobrīm, savā 11.sezonā paplašina klātienes seansu ģeogrāfiju un piedāvā filmu izlasi Rotko muzejā Daugavpilī, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāju pārstāvji.

Svarīgākais