Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Nedēļas nogalē atvasara un putnu vērošana

Astroloģiskais rudens iestājās pavisam nesen – 23. septembrī, bet jau oktobra sākumā gaidāmas salnas un vēss laiks.

Par siltām un saulainām dienām varēsim priecāties vēl tikai šonedēļ.

Tuvākajās dienās saglabāsies silts laiks, un nedēļas nogalē iespējamas pēdējās vasarīgās dienas, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognožu nodaļas vadītājs Andris Vīksna. Viņš arī pastāstīja, ka sestdien un svētdien laiks skaidrosies un būs bez nokrišņiem. Nedēļas nogalē gaisa temperatūra dienā sasniegs +15, +20 grādus, naktī +8, +13 grādus. Tomēr jau no svētdienas uz pirmdienu iespējamas salnas. Oktobra pirmajā nedēļā dominēs ciklons un gaisa temperatūra ar katru dienu pazemināsies, sasniedzot vairs tikai maksimāli +15 grādus. Tad arī biežāk gaidāms mākoņains laiks un lietus, pastāstīja A. Vīksna.

Kamēr Eiropas lielākajā daļā, tostarp Latvijā, laika apstākļus nosaka plašs anticiklons ar lēnu vēju, dažādi putni sākuši aktīvu migrāciju uz siltākām zemēm. Latvijas Putnu fonda valdes priekšsēdētājs, ornitologs Kaspars Funts pastāstīja, ka šobrīd lielā skaitā Latviju caurceļo dzērves, vairāku sugu zosis no Igaunijas, kā arī no taigas un tundras apgabaliem Krievijas un Somijas ziemeļrietumos. Tāpat uz ziemotnēm šobrīd lido daudzu sugu ūdensputni, bridējputni, plēsīgie putni, baloži un zvirbuļveidīgie – žubītes, cielavas, čipstes, stērstes, cīruļi, strazdi un citi. Pirmie putni aizceļojuši jau augusta otrajā pusē – vairākas ķauķu, kukaiņēdāju sugas un lakstīgalas. Arī baltie stārķi ir vieni no agrākajiem migrantiem – tie dodas ceļā augusta pēdējā dekādē.

1. un 2. oktobrī visā Latvijā jau 17. reizi notiks Eiropas Putnu vērošanas dienai veltīti pasākumi un ekskursijas. Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB), būvmateriālu uzņēmums Cemex un Dabas aizsardzības pārvalde tajos aicina iesaistīties ikvienu dabas draugu. LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus skaidroja, ka galvenais mērķis ir «mudināt cilvēkus izkustēties, apskatīties uz dabu un putniem. Tāpat svarīgi arī popularizēt aizsargājamas dabas teritorijas.» V. Ķerus norādīja, ka putnus var novērot arī individuāli un par tiem ziņot interneta portālā dabasdati.lv.