Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Čārlzs III dosies savā pirmajā ārvalstu vizītē kopš kļūšanas par monarhu

© AFP/Scanpix/Leta

Lielbritānijas karalis Čārlzs III trešdien ieradīsies Vācijā savā pirmajā valsts vizītē kopš kļūšanas par monarhu. 

Vizīte ilgs trīs dienas, un tās laikā ir paredzēta viņa uzruna Vācijas parlamentam un tikšanās ar ukraiņu bēgļiem.

Čārlzs III, kurš apmeklēs Vāciju kopā ar karalieni konsorti Kamillu, trešdienas pēcpusdienā tiks sagaidīts Berlīnes lidostā ar 21 lielgabala salūtu, bet pēc tam dosies uz Brandenburgas vārtiem.

Čārlzs III labvēļu pūļa priekšā būs pirmais valsts viesis, kas tiks sveikts ar militāru godu šajā ievērojamajā Berlīnes vietā.

Nākamais pasākums vizītes darba kārtībā būs pieņemšana Belvjū pilī, kas ir Vācijas prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera oficiālā rezidence. Tur arī paredzēta diskusija par enerģētisko pāreju un ilgtspējīgu attīstību. Trešdienas vakarā Šteinmeiers sarīkos valsts banketu Čārlzam III ar apmēram 130 viesiem.

Tālāk vizītes gaitā Čārlzs III arī teiks runu parlamenta apakšnamā Bundestāgā, un Šteinmeiers ar kundzi plāno pavadīt britu karali un karalieni konsorti uz Hamburgu.

Britu monarhs bija plānojis vispirms apmeklēt Franciju valsts vizītē, sākot no pagājušās svētdienas, bet Francijas apmeklējums tika atlikts protestu dēļ, kas valsti pārņēmuši saistībā ar valdības apstiprināto pensiju reformu.

Čārlza III brauciens, kas notiks dažas nedēļas pirms viņa kronēšanas 6.maijā, tiek uzskatīts par jaunu sākumu partnerībā starp Vāciju un Lielbritāniju.

Tieši pirms sešiem gadiem - 2017.gada 29.martā - Lielbritānijas valdība oficiāli paziņoja par valsts aiziešanu no Eiropas Savienības. Tā sauktais Breksits tika pabeigts 2020.gada 31.janvārī.

Vācijas prezidenta birojs pirms gaidāmās vizītes paziņoja, ka Londona un Berlīne vēlas atstāt "šķiršanās nemieru" aiz muguras.