Sestdien sešās novērojumu stacijās pārspēts 2. jūlija karstuma rekords

Sestdien sešās Latvijas meteoroloģisko novērojumu stacijās pārspēts 2.jūlija maksimālās gaisa temperatūras rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Jau vēstīts, ka augstākā gaisa temperatūra sestdien reģistrēta Pāvilostā, kur termometra stabiņš pakāpās līdz +30,7 grādiem, tādējādi pārspējot iepriekšējo rekordu, kas tika sasniegts 1997.gadā, kad Pāvilostā bija +29,3 grādi.

Ainažos gaiss sakarsa līdz +30,4 grādiem, par četrām grāda desmitdaļām pārspējot 1997.gada rekordu. Jauns karstuma rekords, tikai par vienu grāda desmitdaļu pārspējot iepriekšējo, reģistrēts arī Skultē Saulkrastu apkaimē un Kolkā, kur temperatūra paaugstinājās attiecīgi līdz +29,8 un +25,2 grādiem.

Zosēnos par 0,7 grādiem pārspēts 1972.gada rekords, kad temperatūra bija +27,6 grādi, savukārt Liepājā sestdien fiksēti +29,3 grādi, par trim grāda desmitdaļām pārsniedzot 1988.gada 2.jūlija maksimālo temperatūru.

+30 grādu atzīme sestdien tika sasniegta ne tikai Pāvilostā un Ainažos, bet arī Rīgā, Rūjienā un Ventspilī, bet šajās novērojumu stacijās 2.jūlija karstuma rekords nav pārspēts.

Sestdienas pēcpusdienā no dienvidaustrumiem Latvijā sāka ieplūst vēsākas gaisa masas, un minimālā gaisa temperatūra naktī uz svētdienu Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +13,4 grādiem Daugavpilī līdz +17,4 grādiem Ventspilī. Svētdien plkst.11.30 gaisa temperatūra Latvijā bija no +15..+18 grādiem Kurzemē līdz +19..+21 grādam valsts austrumu daļā, liecina uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" dati.

Nokrišņu Latvijā nav, bet no Baltkrievijas tuvojas lietus, kas pēcpusdienā sasniegs Latgali, vēlāk vakarā skarot lielu valsts daļu. Latvijas austrumos iespējams arī spēcīgs negaiss ar lielu krusu un vētru, brīdina Eiropas Eksperimentālais vētru prognozēšanas centrs.