Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Negaisa laikā Skrīveros reģistrētas iespaidīgas vēja brāzmas

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Piektdien pēc plkst.17 Skrīveru novērojumu stacijā pērkona negaisa laikā reģistrēta vēja pastiprināšanās brāzmās līdz 24,6 metriem sekundē, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

30 minūšu laikā nokrišņu daudzums sasniedza 32,6 milimetrus, kas ir vairāk nekā trešdaļa no mēneša normas.

Gaisa temperatūra pazeminājās no +32 līdz +20 grādiem.

Pēc negaisa Vidzemē elektroapgāde traucēta vairākiem tūkstošiem mājsaimniecību, liecina AS "Sadales tīkls" elektroapgādes atslēgumu karte.

Piektdienas vakarā pērkona negaiss vēl gaidāms Latgalē un Sēlijā, prognozē sinoptiķi.

Jau ziņots, ka pirmie negaisa mākoņi piektdien Latvijā izveidojās īsi pēc plkst.12 Vidzemes augstienē, ziemeļos no Madonas.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs plašā valsts austrumu daļā - Vidzemes lielākajā daļā, kā arī Latgalē un Sēlijā - izsludināja oranžo brīdinājumu par pērkona negaisu ar ļoti stiprām lietusgāzēm un krasām vēja brāzmām, iespējama arī krusa.

Iedzīvotājiem jābūt gataviem ļoti stipram pērkona negaisam, lai varētu sevi pasargāt no zibens. Iespējamas krasas vēja brāzmas, krusa un lietusgāzes, kas izraisa teritorijas applūšanu. Nolauzti koku zari, nenostiprināti priekšmeti vai atlūzas var tikt nestas pa gaisu. Gaidāmi īpašumu bojājumi, traucēta transporta kustība un āra aktivitātes. Ieteicams meklēt patvērumu slēgtās telpās.