Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Ceturtdiena būs saulaina un karsta

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Ceturtdienas rīts ir pārsvarā skaidrs, nav nokrišņu, no dienvidrietumiem Latviju sasniedz Sahāras putekļi, liecina meteoroloģiskā informācija.

Trešdien plašākās pērkona lietusgāzes un lielākie negaisa postījumi bija Latgalē. Pērkona negaiss plosījās arī vietām citos reģionos, tai skaitā galvaspilsētā un tās apkaimē.

Dažviet bija ļoti intensīvas lietusgāzes, krusa un postošas vēja brāzmas. Stihijas skāra šauras teritorijas. Valsts novērojumu stacijās lielākās vēja brāzmas bija 17 metri sekundē Daugavpilī un Rēzeknē, lielākais nokrišņu daudzums - aptuveni desmit milimetru Daugavpilī un Dobelē.

Ceturtdienas rītā valda lēns vējš un bezvējš, vietām izklīst migla. Minimālā gaisa temperatūra saullēktā bija +16..+19 grādi, piekrastē vietām +21 grāds. Deviņos rītā gaiss iesils līdz +22..+27 grādiem.

Rīgā skaidrs rīts, viegls dienvidu vējš, gaisa temperatūra saullēktā +17 grādi lidostā un +21 grāds pilsētas centrā. Trešdien Daugavgrīvā bija vien divi milimetri nokrišņu un vēja brāzmas līdz 13 metriem sekundē, Rīgas centra meteostacijā - septiņi milimetri nokrišņu un vēja brāzmas līdz 12 metriem sekundē, savukārt starptautiskajā lidostā vēja brāzmu spēks sasniedza 16 metrus sekundē.

Maksimālā gaisa temperatūra trešdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +27,7 grādiem Kolkā līdz +32,9 grādiem Daugavpilī. Deviņās novērojumu stacijās tika pārspēts 14.jūlija karstuma rekords, Zvejniekciemā ar +32,3 grādiem tika labots arī mēneša otrās dekādes rekords.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 14.jūlijā bija +40..+41 grāds Balkānos un Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz ceturtdienu -4 grādi Alpu kalnos.

Dienas laikā Latvijā spīdēs saule, mākoņi daļēji aizklās debesis, pēcpusdienā un vakarā vietām iespējams lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Gaisa temperatūra pakāpsies līdz +29..+33 grādiem, par kādu grādu mazāk būs vietām piekrastē.

Gaidāms lēns vējš un bezvējš, piekrastē parādīsies jūras brīze.

No dienvidrietumiem palielināsies Sahāras putekļu koncentrācija atmosfērā, lielāka tā būs Dienvidkurzemes novadā un Liepājā. Paaugstināts gaisa piesārņojums ar mikroskopiskajiem putekļiem prognozēts galvenokārt piekrastē, tai skaitā Rīgā.

Galvaspilsētā gaidāms sauss un pārsvarā saulains laiks, pūtīs lēns mainīga virziena vējš, gaiss sakarsīs līdz +32 grādiem, nedaudz vēsāk būs jūras tuvumā.

Laikapstākļus nosaka pazemināta spiediena apgabals. Atmosfēras spiediens 1012-1014 hektopaskāli jūras līmenī.

Līdz piektdienai visā valstī spēkā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sarkanais brīdinājums par karstumu līdz +34 grādiem. Saglabājas augsta saules ultravioletā radiācija.