Augusta otrajā dekādē nokrišņu daudzums Latvijā vairāk nekā divas reizes pārsniedzis normu

Augusta otrajā dekādē nokrišņu daudzums Latvijā kopumā vairāk nekā divas reizes pārsniedzis normu un arī vidējā gaisa temperatūra bijusi 4,6 grādus augstāka par normu, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Teritoriāli nokrišņu sadalījums augusta vidū bijis ļoti kontrastains - tikai 60% no dekādes normas Dagdā līdz vairāk nekā septiņām jeb 740% dekādes nokrišņu normām Salacgrīvā.

Lielāki vai mazāki nokrišņi dekādes gaitā bija katru dienu. Pirmā dekādes puse pārsvarā bija ar nelielu nokrišņu daudzumu, toties karstuma viļņa izskaņu un temperatūras pazemināšanos pavadīja vietām ļoti intensīvas lietusgāzes. Lielākais nokrišņu daudzums bija Salacgrīvā, kur stipri lija trīs diennaktis pēc kārtas no 17.augusta līdz 19.augustam un kopējais nokrišņu daudzums vairāk nekā divas reizes pārsniedza visa mēneša nokrišņu normu. Kuldīgā sešās stundās no 16.augusta plkst.18.10 līdz plkst.24 nolijušais nokrišņu daudzums bija līdzvērtīgs gandrīz 2,5 dekādes nokrišņu normām.

Augusta otrās dekādes karstajā un sutīgajā laikā gandrīz katru dienu bija vērojams pērkona negaiss. 12.augustā, 14., 15., 16. un 18.augustā tas bija Latvijas lielākajā daļā, bet 17.augustā pērkona negaisu bija reģistrējušas visas Latvijas novērojumu stacijas.

Augusta vidusdaļā tika piedzīvots arī kārtējais temperatūras kāpums, kad no 13.augusta līdz 17.augustam diennakts vidējā gaisa temperatūra paaugstinājās par sešiem līdz astoņiem grādiem virs normas un diennakts maksimālā gaisa temperatūra vietām atkal pārsniedza plus 30 grādus.

Visaugstāk temperatūras stabiņš pakāpās 14.augustā Dobelē - plus 33,2 grādi un 16.augustā Daugavpilī - plus 33,1 grādi. Daudzviet šajās dienās tika sasniegti jauni konkrētās dienas konkrētajā vietā maksimālo gaisa temperatūru rekordi - Ventspilī, Dobelē, Saldū, Jelgavā, Bauskā, Rīgā un Daugavpilī tik augstas gaisa temperatūras šai dekādē tika novērotas pirmoreiz, tomēr ilggadējie visa augusta mēneša gaisa temperatūru maksimumi nekur netika pārspēti.

Dekādes pēdējās dienās - 19.augustā un 20.augustā - temperatūra strauji noslīdēja tuvu normai un dienā gaiss sasila vairs tikai līdz plus 16, plus 23 grādiem.

Aizvadītajā dekādē novērojumu stacijās reģistrētais vislielākais vēja ātrums brāzmās bija 16.augustā Dobelē un Daugavgrīvā, kur vējš sasniedza 19 metrus sekundē (m/s), kā arī 15.augustā Stendē, kur vējš sasniedza 18 m/s.

Svarīgākais