Karstumā jābūt ļoti uzmanīgiem

© f64

Karstu laiku prognozē visu nedēļu, vēsāks gan Latvijā, gan Eiropā kļūs tikai nākamajā nedēļā.

Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs norāda, tikai 19. jūlijā gaisa temperatūra samazināsies un maksimāli būs +22, +27 grādi. Nākamajās dienās temperatūra pazemināsies, būs arī nelieli nokrišņi. Tie gaidāmi arī šonedēļ trešdien un piektdien, galvenokārt rietumu rajonos. Tas pats gaidāms arī visā Eiropā, pagājušās nedēļas augstā gaisa temperatūra pazemināsies. Karsts būs tikai svelmainajā Dienvideiropā, kur augstie grādi jūlijā ir katru gadu.

No karstuma cietušie

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Laura Bundule pastāstīja, ka pēdējās nedēļas nogalē bija 67 gadījumi, kad bija nepieciešama dienesta palīdzība saistībā ar karstumu – cilvēki bija apdeguši, kā arī guvuši karstuma dūrienu. Visvairāk palīdzība – 46 gadījumi – bija nepieciešama svētdien, kad gaisa temperatūra bija augstāka. Arī telefona konsultāciju bija daudz – sestdien gandrīz 30, bet svētdien jau gandrīz 40. "Visvairāk no karstuma cietuši tieši bērni, kuri pārāk ilgi uzturas saulē, nevis iekštelpās. Tomēr arī vecākiem cilvēkiem bijušas problēmas, pat astoņdesmitgadīgiem," stāsta L. Bundule.

NMPD aicina cilvēkus pieskatīt savus bērnus, neuzturēties ilgi saulē, jo ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. Dienests norāda, ka ir jāizvairās no ilgstošas fiziskas piepūles saulē, jāizmanto aizsargkrēmi un jāvelk gaišs, viegli elpojošs apģērbs. Karstajā laikā ir jāpalielina šķidruma uzņemšana, kā arī uzturā jācenšas vairāk lietot aukstus ēdienus, it īpaši salātus un augļus, kas satur daudz ūdens.

Daudz negadījumu ūdenī

Nedēļas nogalē arī daudz slīkšanas gadījumu – sestdien bija izsaukums no Bauskas, kur jaunietis, lecot uz galvas Mēmeles upē, ieguva galvaskausa lūzumu un kakla skriemeļu bojājumus. Turpretī svētdien bija astoņi izsaukumi, no kuriem seši gadījumi bija letāli. "Divi izglābās – 80 gadus veca kundze, kura peldējās Saulkrastos jūrmalā, un deviņgadīgs puisītis Daugavpilī, kuru izglāba apkārtesošie jaunieši, sniedzot pirmo palīdzību. Savukārt letālo gadījumu visvairāk bija Rīgas reģionā, tie bija trīs, vēl divi Latgalē un viens Kurzemē."

Pārtikas drošums

Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova apgalvo, ka dienests veic pastiprinātu uzraudzību svarīgākajiem faktoriem – temperatūrai un derīguma termiņam. "Pārtikas produkti ir jātur aukstumā, tikai ļoti īsu brīdi var atrasties karstumā, jo tie ļoti ātri bojājas. Ir jābūt uzmanīgiem un jāseko līdzi termiņiem, savai higiēnai – visātrāk bojājas visi gatavie ēdieni, kā arī piena, gaļas produkti un zivis. Pārtika ir droša gan veikalos, gan tirgos, galvenais – nepirkt produktus vārtu rūmēs un no citiem nezināmas izcelsmes pārdevējiem," norāda T. Marčenkova. Juris no Baložiem, kurš ikdienā pastiprināti seko līdzi higiēnai un iespējamiem infekcijas avotiem, stāsta, ka viņš karstajās dienās pēc pārtikas produktu iegādes cenšas ātrāk braukt uz mājām, lai iegādāto preci saliktu ledusskapī. "Es tagad vienmēr domāju par maršrutu, lai pēc veikala uzreiz brauktu uz mājām, nevis pusi dienas vai vairākas stundas vadāju sev visu līdzi, jo cik tur vajag, lai šajā svelmē viss sabojātos."

Raivis Tols, kurš katru dienu Lielvārdē pārdod dārzeņus un ogas, stāsta, ka karstajās dienās cilvēku uz ielām ir mazāk: "Man gan parasti izpērk visu, kas ir ieplānots tirgošanai, bet nu tas ir no rīta, jo pusdienlaikā, lielajā karstumā, cilvēku jau vairs nav. Es ar savu preci esmu ēnā, tāpēc nav tik traki, galvenais ir nesavest lielus daudzumus, lai nesabojājas.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.