Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Vēro dabu! Tuvākajās dienās varēs noteikt, kāds laiks gaidāms turpmākajos mēnešos

© EPA/ SCANPIX

Šogad nevaram sūdzēties un daba mūs lutina ar patiešām vasarai atbilstošiem laikapstākļiem. Tiesa, kamēr sinoptiķi pagaidām izteikuši prognozes vien par gaidāmo laiku tuvākajā nedēļā, tikmēr laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs informē, kā pēc laikapstākļiem tuvākajās dienās varam noteikt, kāds laiks gaidāms atlikušajos vasaras mēnešos, rudenī un pat ziemā.

"Laikā no Jēkabiem un Annām līdz augusta beigām vai pat Mazajai Mārai, kas ir 8.septembris, ir vairākas dienas, kas nozīmīgas laika vērojumos. Laika apstākļi šajās dienās pareģo rudeni un ziemu," savā blogā norāda laika zīmju vērotājs V.Bukšs.

Silta un gaiša Jēkabdiena pareģo aukstus Ziemassvētkus.

"Vispirms jau vēroja laiku Jēkaba un Annas dienā. Silta un gaiša Jēkabdiena pareģo aukstus Ziemassvētkus. Sausa, saulaina Annas diena paredz sausu rudeni. Ja līst, tad ar lielākiem vai mazākiem pārtraukumiem līs līdz 15. augustam."

Runājot par dabas vērošanu, tad jāpiemin, ka V.Bukšs norāda, ka turpmākās 40 dienas norāda, kāds tad laiks būs gaidāms turpmākajos šī gada mēnešos.

Piemēram, ja 26.jūlija diena ir sausa un saulaina, tad tāds būs arī rudens. Ja bezdelīgas lido zemu, būs garš rudens.

  • 1. augusts. Sauss laiks šajā dienā paredz sausas turpmākās sešas nedēļas. Slapjš - sešas nedēļas ar lietiem. Sauss un saulains 1. augusts - būs sauss rudens. Lietains - būs slapjš rudens.
  • 7. augusts. Auksts rīts ar rasu paredz aukstu ziemu. Diena lietaina - būs sniegaina ziema. Kāds laiks līdz pusdienām, tāds līdz Ziemassvētkiem. Kāds pēc pusdienām - tāds pēc Ziemassvētkiem.

  • 16. augusts. Kāds 16. augusts - tāds oktobris. Ja vējains un auksts vējš - būs stipra ziema. Ja dienvidu vējš - būs sniegaina, bet maiga ziema.

  • 21. augusts. Kāds laiks 21. augustā, tāds pēc Ziemassvētkiem un visu janvāri.

  • 25. augusts. Ja lietains, atvasara būs īsa, bet silta un saulaina.

Ar pilnu sarakstu par to, ko laiks katrā no dienām nosaka par turpmākajiem laikapstākļiem iespējams iepazīties šeit.

Tikmēr šī brīža prognozes atlikušajām nedēļas dienām liecina, ka nedēļas nogalē gaidāma pamatīga svelme- gaiss iesils līdz pat +33 grādu atzīmei.