Latvijā siro rumāņu tirgotāji

© Scanpix

Latvijā siro rumāņu tirgotāji - viņus interesē nelielas apdzīvotas vietas, viensētas, bet pilsētām met līkumu, trešdien raksta "Latvijas Avīze".

Valkas policija 14.novembrī saņēmusi informāciju no Sēļu ciematiņa, ka tur melnīgsnēja izskata cilvēki automašīnā ar Rumānijas numuriem braukājot pa privātmājām, uzmācīgi piedāvājot apšaubāmas kvalitātes un izcelsmes preces.

Valkas policijas vecākais izmeklētājs virsleitnants Ivars Auniņš pastāstījis, ka tirgotāji un arī krāpnieki šogad viesojušies ne tikai Valkas pusē, kur policijai zināmi seši gadījumi, bet praktiski visos Latvijas novados, tikai pēdējā laikā nelegālie entuziasti pieklusuši.

Policija aizturējusi trīs vīriešus salīdzinoši jaunā "Dacia" automašīnā, kurā bija seši motorzāģi "Steel" un seši iepakojumi ar baltām segām un spilveniem. "Izdarījām to, ko likums atļāva: par neatļautu tirdzniecību ar precēm, kurām turklāt nebija izcelsmes dokumentu, konfiscējām preces," stāsta Auniņš.

Tirgoņi brīdināti par naudassodu, ja šādās darbībās tiks pieķerti atkārtoti gada laikā. Identifikācijas kartes rumāņiem bijušas īstas. Kā Eiropas Savienības pilsoņi viņi robežas bija šķērsojuši legāli. Sākumā bijušas aizdomas, ka cilvēki varētu būt lietojuši narkotikas, jo bijuši sasārtušām acīm, tomēr izrādījušies vienkārši noguruši no garā ceļa un acīmredzot arī no gulēšanas mazlitrāžas automobilī kopā ar zāģiem un segām. Policijai stāstījuši, ka esot ceļā uz Somiju, kur piedāvāts strādāt celtniecībā.

Tā saucamās vilnas segas un spilvenus rumāņi cilvēkiem piedāvājuši cenas amplitūdā no 15 līdz 75 latu. Aptaustot šos izstrādājumus policijas noliktavā, tie atgādināja vati, kas piešūta pie drēbes, turklāt lāgā neturas klāt. Uzraksti uz celofāna maisiem gan vēsta, ka mīkstās mantas ražotas Ungārijā un Austrijā.

Motorzāģi "Steel" piedāvāti vispirms par 180 latiem, pēdējā cena bijusi 50 latu. Šie instrumenti izgatavoti populāro un kvalitatīvo zāģu "Stihl" krāsās acīmredzot ar domu, lai cilvēki tos sajauktu. Pa gabalu zāģis arī izskatās līdzīgs, bet, apskatot tuvāk, secināms: mīksta un plāna plastmasa ar negludām malām; degvielas un eļļas tvertņu atveres bez blīvēm; pat velkošais ķēdes zobrats no plastmasas; ķēdes sliece – no metāla, kas viegli liecas; visiem zāģiem viens sērijas numurs; papīra uzlīmes, kuras var noplēst tikpat viegli kā uzlīmes lapiņas; gaisa filtrs bez gaisa ieplūdes spraugām. Rumāņi pircējiem stāstot, ka zāģi esot oriģināli un ražoti Polijā.

Rumāņu tirgotāji, piedāvājot savas preces, mēģina būt ļoti pieklājīgi, izmēģina dažādas psiholoģiskas pārliecināšanas metodes. Kad izdodas kaut ko notirgot, ātri nozūd – iekams klients sapratis, ka dārgi nopircis sliktu preci un paziņojis policijai. Savukārt, kad šie tirgotāji satiekas ar policistu, sataisa lielu troksni, sastājas apkārt, katrs kaut ko savā valodā agresīvi stāsta un rāda, bāž acīs visādus neīstus dokumentus un atļaujas, cerot uz varas pārstāvja apmulsumu, tēlot nabadziņus, izvelk pusotra litra pudeli ar degvielu un lej auto bākā, stāstījis Auniņš. Kad aizved uz iecirkni, tad gan izrādās, ka itin labi saprot angliski, vismaz viens no bara – arī krieviski.

Dzirdēts, ka tirgotāji mēdzot arī ko nozagt: tā vienā sētā "Steel" tirgotāji aiznesuši saimnieka "Husqvarn" motorzāģi.

Valmieras iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšnieks majors Jānis Bagāts zina par trim gadījumiem šoruden, kad cilvēki sūdzējušies par rumāņu tirgotājiem, pēdējoreiz 11. novembrī Dikļu pagastā.

"Zināms, ka rumāņu tirgotāji braukā pa visu Latviju – viņus interesē nelielas apdzīvotas vietas, viensētas, bet pilsētām viņi met līkumu, jo laikam baidās, ka tur vieglāk viņus noķert. Blēži ir organizēti, esmu pārliecināts, ka viņiem ir kāda bāze Latvijā – kāds kravas automobilis vai kāda cita glabātava –, no kuras prece tiek saņemta. Neticu, ka katra kompānija savā vieglajā automobilī atbraukusi kopā ar motorzāģiem un segām," stāstījis Bagāts.

Diemžēl pagaidām neesot izdevies bāzes atrašanās vietu no rumāņiem izspiest.

Izmeklētājam Auniņam bijusi darīšana arī ar rūdītākiem izkrāpējiem no Rumānijas, kas šogad pusotras diennakts laikā, braucot no Lietuvas cauri Latvijai it kā uz Somiju, valūtas maiņas punktos, juvelieru un mobilo telefonu veikalos izkrāpuši naudu un preces vairāku tūkstošu latu apmērā. Viņi iekrituši tikai pēdējā brīdī – valūtas maiņas punktā Valkā, kur kasiere, jūtot, ka labi nebūs, izsaukusi apsardzi. Krāpšanās notikusi, tēlojot neizpratni, radot haosu, dodot un atpakaļ ņemot naudas zīmes, izmantojot apbrīnojamu roku veiklību. Trīs blēži tika aizturēti, drīz vien tiem uzradusies nauda, lai atlīdzinātu visus nodarītos zaudējumus. Pašlaik viņi ir izraidīti no valsts, taču vēl sagaidāma tiesa, uz kuru tiks gaidīti arī apsūdzētie.

"Kad pratināju rumāņu krāpējus, tad pārsvarā gadījumu jutu, ka man priekšā sēž erudīts cilvēks ar augstu intelekta līmeni, varbūt pat lielāku nekā manējo, ļoti uzmanīgi vēro manas grimases un kustības. Rakstu, ko viņš saka, un pēkšņi jūtu, ka sāku ticēt – tāda kā hipnoze," atklāts ir kāda cita policijas iecirkņa izmeklētājs, kas nevēlējās minēt savu vārdu. "Beigās izrādās, ka rumānis tikai tēlo muļķi, runā gan angliski, gan krieviski, apelē pie likumiem, te izmet, ka viņus diskriminē, jo esot čigāns, tad atkal saka, ka pats čigānus neciešot, jo esot rumānis."