Mūžībā devusies pasaulē vecākā sieviete

© Pixabay.com

117 gadu vecumā mirusi spāniete Marija Branjasa, kas tiek uzskatīta par pasaulē vecāko cilvēku. Par sievietes nāvi paziņoja pansionāts, kurā viņa dzīvoja pēdējos 23 gadus, ziņo “Sky News”.

"Pēc tik daudzu gadu kopdzīves, pavadot un rūpējoties par Mariju, viņa mūs pameta. Mums pietrūks viņas dāsnuma, pazemības, gudrības un mierīguma. Viņa mums bija paraugs daudzos veidos," teikts vēstījumā.

Marija Branjasa bija dzimusi Sanfrancisko 1907. gada 4. martā, un bērnībā kopā ar ģimeni pārcēlusies uz Spāniju.

Pagājušā gada novembrī intervijā Spānijas ziņu kanālam “ABC” zinātnieks Manels Estelers sacīja, ka Marijai, neskatoties uz viņas vecumu, ir "pilnīgi skaidra galva".

"Viņa ar iespaidīgu skaidrību atceras notikumus, kas notika, kad viņai bija tikai četri gadi, un viņai nav nevienas sirds un asinsvadu slimības, kas raksturīga vecākiem cilvēkiem," viņš piebilda.

Viņa pārdzīvoja Spānijas gripu un pilsoņu karu, par kuru viņa saka, ka viņai ir "ļoti sliktas atmiņas". Marija bija precējies ar katalāņu ārstu Džoanu Moretu, kurš nomira 1976. gadā.

Gerontoloģijas pētnieku grupa pēc franču mūķenes Lusilas Rendonas nāves pagājušajā gadā oficiāli atzina Mariju par pasaulē vecāko cilvēku. Pēc viņas nāves nākamais vecākais cilvēks tagad ir japānis Tomiko Itooka, kuram ir 116 gadi.

Svarīgākais