Samazina prasības par minimālo izglītojamo skaitu Liepājas izglītības iestādēs

Liepājas Dome 15. martā apstiprināja nolikumu „Par izglītojamo skaitu Liepājas pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs”, kas paredz sakarā ar demogrāfisko situāciju valstī samazināt minimālo izglītojamo skaitu pamatizglītības programmās uz 20 izglītojamajiem, vidusskolās - uz 25 izglītojamiem. Nolikumā vairs nav prasība atvērt vismaz divas paralēlās klases vidusskolās.

Kā uzskata Domes priekšsēdētāja vietniece Silva Golde, samazinātais skolēnu skaits klasēs radīs labvēlīgākus apstākļus skolēniem, apgūstot mācību programmas un pedagogiem to ikdienas darbā. Vispārējās izglītības programmu uzsākšanai var veidot paralēlās klases, saskaņojot to skaitu un izglītojamo skaitu katrā klasē ar izglītības iestādes padomi.

Izglītības iestādēs vairākām programmām arī mainījušies nosaukumi, līdz ar to nolikumā precizēti licencēto programmu nosaukumi, kādas tagad ir iespējams apgūt Liepājas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs.

Nolikums nosaka minimālo izglītojamo skaitu Liepājas pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestāžu klasēs, kā arī minimālo un maksimālo izglītojamo skaitu pirmsskolas izglītības iestāžu grupās, speciālās izglītības iestādēs, pedagoģiskās un sociālās korekcijas klasēs.

Pirmsskolas izglītības programmas apguvei vienā grupā pieļaujamais izglītojamo skaits ir šāds: vecumā no viena gada līdz diviem gadiem - 14–16; vecumā no diviem līdz trim gadiem - 16–18; vecumā no trim līdz pieciem gadiem - 20–24; vecumā no pieciem līdz septiņiem gadiem - 20–24.

Speciālās pirmsskolas izglītības programmas apguvei vienā grupā pieļaujamais izglītojamo skaits ir šāds: bērni ar redzes traucējumiem – 12–16; bērni ar valodas traucējumiem vecumā no trim līdz septiņiem gadiem – 14–16; bērni ar somatiskām saslimšanām: vecumā līdz trim gadiem – 14–16; vecumā no trim līdz septiņiem gadiem – 15–20; bērni ar jauktiem attīstības traucējumiem – 8–15; bērni ar vieglu garīgo atpalicību – 6–8; bērni ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem - 6.

Pēc pirmsskolas izglītības iestādes iniciatīvas programmas īstenošanai var veidot grupu, kurā ir dažāda vecuma bērni: vecumā līdz trim gadiem – 14–18; vecumā no trim līdz septiņiem gadiem – 18–24.

Vispārējās pamatizglītības programmas apguves uzsākšanai minimālais izglītojamo skaits ir 20, vispārējās vidējās izglītības programmas apguves uzsākšanai minimālais izglītojamo skaits ir 25.

Vispārējās vidējās izglītības programmas apguves uzsākšanai Liepājas Vakara/maiņas/vidusskolā ar neklātienes apmācību minimālais izglītojamo skaits ir 15, tālmācības izglītības programmas apguves uzsākšanai minimālais izglītojamo skaits ir 10.

Vispārējās izglītības iestādē vienā klasē pieļaujams integrēt šādu skaitu izglītojamo ar speciālām vajadzībām: ar redzes traucējumiem – ne vairāk par trim; ar dzirdes traucējumiem – ne vairāk par trim

Pieļaujamais izglītojamo skaits vienā klasē, kurā integrēts kaut viens izglītojamais ar speciālām vajadzībām, ir vismaz 20.

Pamatizglītības pedagoģiskās un sociālās korekcijas izglītības programmas apguvei vienā klasē pieļaujamais izglītojamo skaits ir 12–20.