Vislēnāk ūdens līmenis ceļas Vidzemes upēs

Patlaban vislēnāk ūdens līmenis ceļas Vidzemes upēs, bet visstraujāk tas notiek Ogrē un Lielajā Juglā, aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Ogres upē sasniegts augsts ūdens līmenis, kas turpina paaugstināties, bet pie Lielpēču novērojumu stacijas ledus ir nogrimis. Arī Lielajā Juglā aizvadītajā diennaktī strauji cēlies ūdens līmenis, taču kritiskais līmenis vēl nav sasniegts.

Lielākajās Vidzemes upēs ūdens līmenis cēlies lēnām, piemēram, Salacā par astoņiem līdz 16 centimetriem, Gaujā lielākoties ūdens līmenis cēlies līdz 20 centimetriem, bet nedaudz straujāk tas cēlies pie Siguldas - par 40 līdz 45 centimetriem.

Liepupes augštecē ir vērojama reta ledus iešana un pie Mežotnes novērojumu stacijas ūdens līmenis pazeminās, bet pie Staļģenes - paaugstinās. Posmā no Staļģenes līdz Kalnciemam ūdens līmenis upē aizvadītajā diennaktī cēlies par 60 līdz 86 centimetriem. Pie Jelgavas uz ūdens joprojām ir ledus sega un pie krastiem ir vaļumjoslas, savukārt Kalnciemā ledus ir pacelts un uz ūdens ir ledus.

Lielupes pietekā Mūsā ūdens līmenis paaugstinās, bet Mēmelē pazeminās. No Kurzemes upēm straujāk ūdens līmenis cēlies Ventā Kuldīgas - Vendzavas posmā, kur līmenis paaugstinājies par 60 līdz 86 centimetriem.

Latvijas teritorijā lielākoties Daugavu joprojām klāj ledus, bet Krievijā un Baltkrievijā jau vērojama ledus sakustēšanās. Daugavā posmā no Suražas līdz Krāslavai aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis cēlies par metru līdz 2,30 metriem. Piedrujas novērojumu stacijā Daugavu klāj ledus ar vaļumjoslām, bet Krāslavā bijusi neliela ledus sakustēšanās, savukārt pie Daugavpils ledus iešana joprojām nav sākusies.

Ūdens līmenis cēlies arī Aiviekstē un tur ir applūdušas palienes.