Latvija un Igaunija attīstīs pārrobežu sadarbību

Septiņi projekti, kas tiks realizēti Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmā, saņēmuši piecu miljonu eiro (3,5 miljonu latu) finansējumu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.

Projekti saistīti gan ar sadarbību jūras transportā, gan uzņēmējdarbībā, gan sociālajā jomā, aģentūru LETA informēja programmas Rīgas informācijas punkta vadītāja Rasma Rozenberga.

Projektā "BayLink" Mērsraga, Ringsu un Romasāres mazās ostas ir ieguvušas atbalstu padziļināšanas un labiekārtošanas darbiem, lai piemērotu apstākļus regulārai nelielu pasažieru kuģīšu satiksmei starp Mērsragu, Roņu salu un Sāremā salu.

Lai uzlabotu un paātrinātu pirmās palīdzības sniegšanu dvīņu pilsētās Valgā un Valkā, abu pušu neatliekamās palīdzības un ugunsdzēsības dienesti plāno nākotnē cieši sadarboties projektā "Joint Rescue Services in Valka and Valga" un ar jauna aprīkojuma un jaunu operatīvo transporta līdzekļu palīdzību nodrošināt labāku un efektīvāku palīdzības dienestu darbību.

Kopīga reģiona ekonomiskā analīze, vienota izpratne par vietējām vajadzībām un tehnoloģisko inovāciju iespējām, kopīgi izveidoti radošu un perspektīvu biznesa ideju inkubatori, forumi investoriem - šādi plāni ir pamatā kopprojektam "Small Innovative Business Promotion Network", kuru drīzumā sāks Rīgas Plānošanas reģions, Ventspils augstskola, Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, Rīgas Ekonomikas augstskola, Tartu Zinātnes parks un Tartu Baltijas Studiju institūts.

Lai stiprinātu uzņēmējdarbību pārrobežu līmenī un izveidotu reģionālu tīklu ar biotehnoloģijām un medicīnas informāciju tehnoloģiju saistītiem centriem, projektā "Boost BioBusiness" apvienojušies dažādi specifisko jomu pārstāvji - Biotehnoloģijas un medicīnas uzņēmējdarbības attīstības centrs Igaunijā, Tartu universitātes Tehnoloģiju institūts, Arhimeda fonds Igaunijā, Latvijas Tehnoloģiskais parks, Latvijas Universitātes Inovāciju centrs un Latvijas Elektrorūpniecības industrijas biznesa inovāciju centrs.

Veicināt attīstību bērniem ar garīga rakstura traucējumiem un integrēt viņus sabiedrībā, vienlaikus attīstot apkārtējos iecietību pret cilvēkiem ar īpašām vajadzībām - šī ir pamatdoma projektam, ko kopīgi īstenos divas vietējās sabiedriskās organizācijas, kas strādā ar bērniem ar īpašām vajadzībām un viņu ģimenēm "Anni Playground" Igaunijā, "Cerību spārni" Latvijā un Tartu universitātes Ģenētikas centrs.

Savukārt projekts "Active through Passive!" tapis ar domu racionālāk attīstīt energoefektīvas celtniecības pieredzi kopā ar igauņiem. Projektu īstenos Valgas pilsētas dome, Strenču novada dome, Tartu universitāte, biedrības "Passive House Latvia", "Zaļās mājas" un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

Projekts "Still Active" īstenos kopienu sadarbību pierobežas apkārtnē dzīvojošo cilvēku vecumā no 45 gadiem vidū. Šajā projektā dažādas kopīgas igauņu un latviešu aktivitātes ar sociālu, kultūras un ekonomisku ievirzi organizēs tādas organizācijas kā Latvijas Kopienu iniciatīvas fonds, Naukšēnu novada dome, Apes novada dome, biedrība "Apes attīstības atbalsta klubs", Varstu lauku padome, Varstu kopienas centrs, Helmes pašvaldība un Tāgeperas brīvprātīgo apvienība un biedrība "Ķoņu kalna dzīves skola".

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais