Ticīgie vairāk kā 20 Latvijas dievnamos varēs lūgties pie Čenstohovas Dievmātes svētgleznas kopijas

No 28.jūlija līdz 5.augustam akcijas "No okeāna līdz okeānam" laikā vairāk nekā 20 Latvijas dievnamos ticīgie varēs lūgties pie Čenstohovas Dievmātes svētgleznas kopija, aģentūru informē Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centrā.

Čenstohovas Dievmātes svētgleznas kopija ceļo no Klusā okeāna līdz Atlantijas okeānam, caurbraucot 23 valstis un veicot 18 000 kilometru. Akcijas mērķis ir veicināt dzīvības svētumu, atjaunot dzīvības un mīlestības kultūru Eirāzijā, Eiropā un visā pasaulē. Latvijā akcijas norisi koordinē kustība "Par dzīvību".

Latvijas pārstāvji svētgleznas kopiju saņems rīt, 28.jūlijā, uz Baltkrievijas-Latvijas robežas, un tās pirmā apstāšanās vieta būs Daugavpils Jēzus Sirds Romas katoļu draudze. Kustības "Par dzīvību" kapelāns priesteris Andris Ševels aicina ticīgos lūgties, lai sabiedrībā nostiprinātos izpratne par to, ka cilvēka dzīvība ir svēta, jo tās devējs - Dievs - ir svēts.

"No ieņemšanas brīža cilvēks ir persona, apveltīta ar garīgu un nemirstīgu dvēseli un aicināta uz mūžīgo laimi. Ļoti būtiski ir nepieļaut eksperimentus ar cilvēkiem un viņu izmantošanu jebkādiem tehnoloģiskiem mērķiem, kas apdraud cilvēka dzīvību un ir cilvēka cieņu aizskaroši," uzsver Ševels.

Svētdien, 29.jūlijā, svētgleznas kopija ceļos uz Aglonu, bet pēc tam caur Rēzekni un Viļaku nonāks Alūksnē. 30.jūlijā ikonas kopija tiks nogādāta Gulbenē, pēcpusdienā pie tās varēs lūgties Cesvainē, bet Madonas baznīcā ir plānots lūgšanu vakars, kurš noslēgsies ar Svēto Misi. 31.jūlijā svētglezna būs Pļaviņās un Ogrē, bet no 1. līdz 2.augustam tās priekšā varēs lūgties sešās Rīgas draudzēs - Rīgas Trīsvienības baznīcā, Rīgas Kristus Karaļa baznīcā, Rīgas Marijas Magdalēnas baznīcā, Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcā, Sv.Jēkaba katedrālē, Sv.Alberta baznīcā.

3.augustā tā turpinās ceļu uz Talsiem un Ventspili, bet 4.augustā uz Liepāju, Jelgavu un Skaistkalni, kur no plkst.21 notiks nakts vigīlija. 5.augustā plkst.12 Skaistkalnes Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas baznīcā Kaņepenu svētkos notiks svinīga Svētā Mise, pēc kuras ikona tiks nodota Lietuvas ticīgajiem.

Ikonas kopija jau ir apceļojusi Krieviju, kur Vladivostokā tās ceļš sākās 14.jūnijā, Kazahstanu, Baltkrieviju, Ukrainu, un tagad tā mēro ceļu uz Baltkrievijas-Latvijas robežpunktu Silenē, kur notiks ikonas nodošana akcijas koordinatoriem Latvijā. Akcijas pirmā daļa noslēgsies šī gada decembrī, Eiropas rietumu piekrastes valstī, Portugālē, nelielā ciematiņā Fatimā, kur atrodas viena no lielākajām Kristus Mātes godināšanas vietām pasaulē.

Akcija turpināsies 2013.gadā otrā zemeslodes pusē - Amerikas kontinentā. Ir plānots, ka akcijas noslēgumā svētgleznas kopija tiks nodota kādam no Krievijas dievnamiem.

Kristīgajā tradīcijā jau izsenis ir pieņemts, ka pārbaudījumu, grūtību, briesmu un bezizejas brīžos ticīgie dodas svētceļojumā ar Vissvētās Jaunavas Marijas Brīnumdarītājas ikonu. Šodien Dievmātes svētgleznas svētceļojums ir sauciens pēc Dieva un Jēzus Mātes palīdzības, lai dzīvība, cilvēciskā cieņa un ģimeņu pastāvēšana būtu neaizskaramas ikvienā valstī, tautā un ģimenē. Tas ir nepieciešams arī Latvijā, kur arvien vairāk izplatās nāves kultūra un dzīvība ir kļuvusi par diskusiju objektu.

Čenstohovas Dievmātes svētbilde ir slavena ar neskaitāmiem brīnumiem ne tikai Polijā, bet visā pasaulē.

Čenstohovas Dievmātes svētgleznas vēsture sākas pirmos gadsimtos. Iespējams, ka to ir gleznojis sv.Lūkas. Sākumā vairākas evaņģēlista gleznotas ikonas tika glabātas Jeruzalemē. Pēc Marijas uzkāpšanas debesīs tās kļuva par īpašu dārgumu, bet, sākoties kristiešu vajāšanām, slēptas kalnos. 326.gadā kristieši vienu no ikonām uzdāvināja carienei Helēnai un viņa aizveda to uz Konstantinopoli. Par godu svētgleznai tika uzcelta baznīca, tā tika īpaši godināta. Vēlāk, pēc tā laika paražām, dodot svētību laulībām, ikona tika dāvināta no dzimtas dzimtai, ceļojot pa augstmaņu pilīm pa Krievijas rietumiem, Ukrainas un Polijas teritoriju.

1382.gadā augstmanis Vladislavs Opoļskis vēlējās aizvest ikonu no Ļvovas uz saviem īpašumiem Polijā. Naktī uz 9.augustu viņš apstājas pie nabadzīga ciemata Čenstohovas, bet ikona uz nakti tika ienesta baznīcā uz Jasnoguras kalna. No rīta, pirms doties ceļā, izrādījās ka svētgleznu nav iespējams izkustināt. Augstmanis atstāja Dievmātes attēlu baznīcā, bet pašu dievnamu nodeva mūku pauliniešu pārvaldīšanā, savukārt pats apmētas netālu uz dzīvošanu. Drīz pēc tam koka baznīcas vietā augstmanis uzbūvēja jaunu, nelielu celtni, kur tā atrodas arī šodien.

Šī ir viena no retajām svētgleznām, ko godina gan katoļi, gan pareizticīgie.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.