Nedēļas nogalē noslīkuši divi bērni un trīs pieaugušie

Aizvadītās brīvdienas izvērtušās traģiskas: ja pagājušogad visas peldsezonas laikā noslīka trīs bērni, tad šogad vasaras pirmajās dienās - jau divi mazuļi.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Šembele portālam nra.lv skaidro, ka: "viss ir atkarīgs no laikapstākļiem. Ja laiks ir silts, tad izsaukumi ir daudz vairāk, nekā, piemēram, lietainās, aukstās dienās. Būtisks faktors ir arī garās brīvdienas – no pirmā līdz ceturtajam maijam bojā gāja 4 cilvēki, taču šajā nedēļas nogalē gājuši bojā trīs pieaugušie,” skaidro VUGD pārstāve.

Visbiežāk nelaimes gadījumi uz ūdens notiek vecāku neuzmanības dēļ: „Nav runa tikai par neuzmanīgiem vecākiem alkohola reibumā. Bieži vecāki pat nedomājas, ka bērns varētu noslīkt piemājas dīķi. Visbiežāk bērni tieši paslīd un iekrīt ūdenī.Liela problēma ir peldētavu trūkums, jo Latvijā oficiālās ūdenstilpnes, kur ir atļauja peldēties, ir ļoti maz.” VUGD pārstāve stāsta, ka, it īpaši karsta laikā, cilvēki neapdomīgi peldas jebkurā sev pieejamā ūdenstilpnē, kas bieži vien kļūst par iemeslu nelaimes gadījumiem.

2011. gadā no ūdenstilpnēm tika izvilktas 41 cilvēka mirstīgās atliekas, no tiem divi bija bērni.

VUGD aicina vecākus apzināties, ka atrašanās ar bērnu pie ūdens nav atpūta, bet gan divkāršs darbs, jo pat uz sekundi novēršot uzmanību no bērna, var notikt liela nelaime. Lai novērstu traģēdiju, VUGD aicina:

Jaunās peldsezonas sākumā vecākiem vajadzētu vispirms pārbaudīt izvēlētās peldvietas gultni - vai tā nav bedraina vai dūņaina. Šādi jārīkojas arī zināmās peldvietās, jo ūdenstilpņu gultne mainās, īpaši pēc ziemas.

Bērniem drīkst ļaut rotaļāties ar piepūšamiem peldlīdzekļiem (riņķi, matracīši, bumbas u.c.), plunčāties un peldēties tik tālu, cik pieaugušais var labi redzēt un nepieciešamības gadījumā var ātri piesteigties palīgā. Visdrošāk, ja pieaugušais atradīsies ūdenī starp krastu un dziļumu.

Bērnam, kurš neprot vai mācās peldēt, atrodoties ūdenī jāvelk speciāla peldveste. Piepūšamie peldlīdzekļi ( riņķi, matracīši, bumbas u.c.) bērniem noder tikai rotaļām, turklāt - pieaugušo uzraudzībā.

Bērni jāuzmana no viļņiem, kas var nogāzt no kājām vai radīt negaidītu izbīli.

Piemājas baseinos nevajadzētu atstāt peldošas rotaļlietas, kas piesaista mazuļa uzmanību.

Piemājas dīķi bieži kļūst par traģēdijas iemeslu, tāpēc bērnu nedrīkst atstāt pagalmā bez pieskatīšanas, ja tajā ir izveidots dīķis.

Ūdenī jāpieskata arī bērni, kuri jau labi prot peldēt, jo bērns var pārvērtēt savas peldēšanas spējas, aizpeldēt par tālu vai pēkšņi nobīties.

Ja bērns kopā ar pieaugušajiem dodas līdzi izbraukumā ar laivu vai plostu, obligāti jāvelk drošības veste, jo tā vislabāk pasargās bērni, ja viņš iekritīs ūdenī.

Svarīgākais