Sabiedriskā organizācija: Ieslodzījuma vietu pārvalde turpina slēpt kārtējo pašnāvību cietumā

Ieslodzīto un aizturēto biedrība "Gara spēks" norāda: spēka struktūras turpina slēpt 30.aprīlī notikušo kārtējo traģēdiju, par kuru Ieslodzījuma vietu pārvaldei jāuzņemas pilna atbildība.

Atkal ieslodzītā pašnāvība, šobrīd Valmieras cietumā. Pagājušos svētkos kārtējais ieslodzītais pieņēma liktenīgo lēmumu ieslodzījuma vietās.

Pagājušajā reizē Jēkabpils cietumā pakāries ieslodzītais Edmunds Eglītis "melnajā piektdienā" 13.aprīlī. Un nu, lūk, kārtējais ieslodzītais pakāries jau Valmieras cietumā 1.maija svētku priekšvakarā jeb 30.aprīlī.

Tas ir Rimants Burmanis, pavisam jauns puisis, kuram nebija pat 25 gadus (viņam 1989.dzimšanas gads). Līdz ieslodzījuma soda izbeigšanai un līdz iziešanai brīvībā viņam bija palicis pavisam mazs - tikai 25 dienas… Tomēr noziedzīga un nežēlīga sistēma ir nogalinājusi puisi.

"Ieslodzīto un aizturēto organizācija "Gara spēks" pauž dziļas raizes un neapmierinātību sakarā ar izveidojušos situāciju", saka tās priekšsēdētājs Ivans Parfenovičs. "Kā liecina plaši atzītas sabiedriskas organizācijas, Latvijas cilvēktiesību centra, ekspertu viedoklis, valstī darbojas nepareiza sistēma: vienīgais, kam var sūdzēties ieslodzītais, ir tā pati Ieslodzījuma vietu pārvalde, kas pārkāpj ieslodzītā tiesības. Tamdēļ Latvijas valsts nolemta arvien biežāk zaudēt Eiropas cilvēktiesību tiesā ieslodzītajiem, kā arī daudzi notiesātie, neizturot, izdara pašnāvību."

Lai šo situāciju novērstu, jābūt neatkarīgai institūcijai, kura izskata ieslodzīto sūdzības, un šādas komisijas sastāvā jādarbojas Tiesībsarga un sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais