Šogad patvērumu Latvijā meklējuši jau 150 gruzīni

Šogad salīdzinājumā ar pērno gadu ļoti krasi palielinājies patvēruma meklētāju skaits, proti, šogad deviņos mēnešos jau ir saņemts četrreiz lielāks pieprasījumu skaits nekā pērn visā gadā.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāvis Andrejs Rjabcevs aģentūrai norāda, ka pērn visā gadā patvērumu Latvijai bija lūgusi 61 persona, bet šogad pieteikumu skaits sasniedzis jau 258, turklāt lielākoties pieaugums saistīts ar Gruzijas pilsoņu interesi par patvērumu – no visiem šogad saņemtajiem patvēruma lūgumiem 150 saņemti tieši no Gruzijas valstspiederīgajiem.

Starp biežākajām patvēruma meklētāju izcelsmes valstīm minama arī Kongo, no kuras šogad Latvijā ieradies 21 pilsonis, vēl 16 patvēruma meklētāji ieradušies no Krievijas un 12 – no Irānas.

Šogad patvērums Latvijā piešķirts 16 personām, no kurām sešas personas saņēmušas bēgļa statusu, bet desmit personām ir piešķirts alternatīvais statuss.

Iemesli, kādēļ cilvēki ierodas Latvijā ar patvēruma lūgumu, ir visdažādākie.

Daži cilvēki iesniegumos norāda, ka bēg no vajāšanas savā valstī viņu politisko, reliģisko vai citu uzskatu dēļ, taču nav noslēpums, ka ir arī tādi, kas vienkārši vēlas iekļūt Eiropas Savienībā, lai varētu nelegāli dzīvot, strādāt un pelnīt vairāk nekā viņu valstī. Uz šādiem ekonomiskajiem bēgļiem patvēruma sistēma gan netiek attiecināta, un viņiem Latvija ir jāpamet.

Pašlaik PMLP ir grūti izskaidrot, kādēļ tieši šogad tik krasi pieaugusi Gruzijas pilsoņu interese par patvērumu Latvijā. Taču PMLP speciālisti uzskata, ka Latvija tiek uztverta nevis kā patvēruma meklētāju galamērķis, bet drīzāk kā tranzīta valsts, caur kuru viņi mēģina nokļūt tālāk Eiropā uz tā saucamajām vecās Eiropas valstīm.

Uz to norāda arī bieži gadījumi, ka patvēruma meklētāji, kuru lietas vēl atrodas izskatīšanā, patvaļīgi pamet izmitināšanas centru Muceniekos un dodas uz kādu citu valsti, piemēram, Vāciju vai Austriju.

Taču patvēruma sistēma Eiropā neparedz patvēruma meklētājam iespējas izvēlēties valsti, kurā prasīt patvērumu – tas ir jādara pirmajā valstī, kuras robežu viņi šķērso. Līdz ar to arī tad, ja patvēruma meklētājs aizbēg no Muceniekiem un dodas labākas dzīves meklējumos uz citām Eiropas valstīm, viņš tiks aizturēts un nosūtīts lietas izskatīšanai atpakaļ uz Latviju.

Ja ārvalstnieks nonāk Muceniekos, tad viņam valsts dienā maksā latu un piecdesmit santīmu lielu uzturēšanās pabalstu. Ar to viņam pašam jānodrošina pārtikas un pirmās nepieciešamības preces.

Jau ziņots, ka robežsargi pagājušās nedēļas nogalē par nelikumīgas robežas šķērsošanas atbalstīšanu un organizēšanu aizturēja piecas personas.

Viena kriminālprocesa ietvaros aizturēti četri organizētas grupas dalībnieki – divi Latvijas un divi Gruzijas pilsoņi, no kuriem viens Latvijā uzturas nelikumīgi ar viltotu Lietuvas pilsoņa pasi.

Abu Gruzijas pilsoņu dzīvesvietās robežsargi atrada vairākus personu apliecinošus dokumentu un to kopijas.

Vienlaicīgi cita kriminālprocesa par dokumentu viltošanu ietvaros likumsargi aizturēja vēl vienu Latvijas pilsoni, kura dzīvesvietā atsavinātas vairākas gan īstas, gan viltotas Latvijas pilsoņu pases, hologrammas ar Latvijas simboliku, kā arī dokumentu viltošanas ierīces.

Robežsardze atgādina, ka, atrodoties Muceniekos, Gruzijas pilsoņi ļaunprātīgi izmanto patvēruma procedūru un veido kontaktus ar Latvijā jau dzīvojošiem Gruzijas pilsoņiem, vienojoties par nelikumīgu pārvietošanu uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm – pārsvarā caur Igauniju uz Zviedriju vai caur Lietuvu uz Vāciju, izmantojot prāmju satiksmi.

Robežsardzes Kriminālizmeklēšanas struktūrvienību amatpersonu redzeslokā nonākušās personas organizē Gruzijas pilsoņu nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas robežai un nepieciešamības gadījumā nodrošina viņus arī ar viltotiem ceļošanas dokumentiem.

Starptautiskās sadarbības ietvaros, pēc robežsardzes sniegtās informācijas, desmit Gruzijas pilsoņi bez derīgiem ceļošanas dokumentiem ir aizturēti Igaunijā, trīs Gruzijas pilsoņi, kuri uzrādīja viltotas Latvijas pilsoņu pases, aizturēti Lietuvā, savukārt viens nelikumīgas pārvietošanās gadījums novērsts Latvijā šogad jūlijā, kad robežsargi aizturēja Gruzijas pilsoni, kuram bija sagatavota viltota Latvijas pilsoņa pase.

Visi Gruzijas pilsoņi iepriekš patvaļīgi atstājuši Patvēruma meklētāju izmitināšanas centru Muceniekos.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais