Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā viesosies Islandes parlamenta priekšsēdētāja

Par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas 20.gadadienai Latviju 21.augustā apmeklēs arī Islandes parlamenta priekšsēdētāja Austa R.Jouhannesdoutira (Ásta R. Jóhannesdóttir), aģentūru BNS informēja Saeimas Preses centrā.

Latvijā Austa R.Jouhannesdoutira ieradīsies kopā ar citiem Baltijas valstu un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētājiem pēc Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas ielūguma.

Islandes parlaments 1990.gada 18.decembrī pieņēma rezolūciju par atbalstu Baltijas valstīm cīņā par neatkarību, uzsverot, ka "līdz brīdim, kamēr Baltijas valstis nebūs pilnībā atguvušas savu neatkarību, konflikti Eiropā nebūs atrisināti". Savukārt 1991.gada 22.augustā Islande kļuva par pirmo pasaules valsti, kas atzina Latvijas un pārējo Baltijas valstu neatkarību, līdz ar to iedrošinot arī citas valstis sekot savam piemēram.

Jau ziņots, ka, iemūžinot Islandes lēmumu kā pirmajai pasaulē 1991.gadā atzīt Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu, skvēram Ķīpsalā starp Āzenes, Ķīpsalas un Krišjāņa Valdemāra ielu dots Islandes vārds.

Šā gada 21.augustā tiks svinēta mūsu valsts faktiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadiena. 1991.gada 21.augusts bija pagrieziena punkts valsts vēsturē, jo, Latvijas Republikas Augstākajā padomē pieņemot konstitucionālo likumu "Par Latvijas Republikas valstisko statusu", "de facto" tika atjaunota Latvijas neatkarība.

Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi. Tieši atsaucoties uz 21.augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.