Valsts policija pārtrauks darba attiecības ar tiem, kuri nepilnveido valsts valodas zināšanas

Valsts policija pārtrauks dienesta attiecības ar tām amatpersonām, kas neveic pasākumus valsts valodas prasmes pilnveidošanai pēc attiecīgu grozījumu veikšanas likumā.

Izpildot Iekšlietu ministrijas vadības uzdevumu, Valsts policija ir apkopojusi un iesniegusi Iekšlietu ministrijai informāciju par Valsts policijas amatpersonām, kurām valsts valodas prasmi apliecinošajā dokumentā norādītais līmenis neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam līmenim.

Uz š.g. 1.jūniju 73 Valsts policijas amatpersonām valsts valodas prasmi apliecinošajā dokumentā norādītais līmenis neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam amata pienākumu veikšanai nepieciešamajam valodas prasmes līmenim. No tām 36 amatpersonas veic pasākumus savas valsts valodas prasmes pilnveidošanai, lai apgūtu valodu amata pienākumu izpildei nepieciešamajā un normatīvajos aktos noteiktajā apjomā. 37 amatpersonas neveic aktīvus pasākumus savas valsts valodas prasmes pilnveidošanai. Taču jāatzīmē, ka daļa no šīm amatpersonām studē valsts akreditētās augstskolās vai koledžās, iegūstot izglītību valsts valodā, tāpēc šīs amatpersonas pēc absolvēšanas tiks atbrīvotas no valsts valodas prasmes pārbaudes. Attiecībā uz pārējām amatpersonām, kas neveic nekādus pasākumus savas valsts valodas prasmes pilnveidošanai, Valsts policija šobrīd risina jautājumu par dienesta attiecību pārtraukšanu ar tām.

Pašreiz spēkā esošais normatīvais regulējums neparedz tiesisku pamatu šo amatpersonu atbrīvošanai no dienesta. Tāpat šīs amatpersonas nav iespējams pārcelt citā vakantā amatā, jo visos VP amatos ir nepieciešama augstākā līmeņa valsts valodas prasme un pakāpe.

Lai atrisinātu šo situāciju, šobrīd Saeimā 2.lasījumā tiek skatīti grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā (DGL), ar kuriem tiks paredzēts likumīgs ceļš atvaļināt amatpersonu no dienesta, kad viņa faktiski atbilst dienestam, taču neatbilst nevienam amatam iestādē.

Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs norāda: „Neapšaubāmi, Valsts policijas darbiniekiem ir jāzina valsts valoda normatīvajos aktos noteiktajā līmenī, tāpēc pēc attiecīgo DGL grozījumu apstiprināšanas un stāšanās spēkā Valsts policija nekavējoties risinās jautājumu par dienesta attiecību izbeigšanu ar tām amatpersonām, kuru valsts valodas prasmes apliecinošie dokumenti neatbildīs amata pienākumu izpildei nepieciešamajam līmenim un tās neveiks pasākumus savas valsts valodas prasmes pilnveidošanai.”

Vienlaikus Valsts policija Valsts valodas centram iesniegusi Valsts policijas amatpersonu sarakstu, kuru valsts valodas prasmes apliecinošie dokumenti neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam. Tāpat Valsts policija lūgs Valsts valodas centru arī turpmāk aktīvi sadarboties, lai pārbaudītu Valsts policijas darbinieku valsts valodas prasmes atbilstību.

„Jāvērš uzmanība uz to, ka Valsts policijas kompetencē neietilpst amatpersonu valsts valodas prasmes pārbaude. Konkrētās amatpersonas valsts valodas prasmes līmeni nosaka Valsts valodas centrs, veicot valsts valodas prasmes pārbaudi un izsniedzot par to attiecīgu apliecību,” norāda A.Velšs.

Latvijā

“Migrācija ir jāpieņem kā notiekošs faktors,” tālrādē izteicās Valsts kancelejas Inovācijas laboratorijas vadītāja Evija Taurene. Par šo atziņas “pērli” jau ir runāts pietiekami, tāpēc mani vairāk interesēja pati Inovācijas laboratorija. Ko tā “ēd”? Uz ko tiecas?

Svarīgākais