Ukrainas kara 608. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:33]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 24. oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:33. Ukrainas gaisa spēki 24. oktobra vakarā ziņoja, ka uz Harkivas un Poltavas apgabalu pārvietojas Krievijas bezpilota lidaparāts, vēsta pravda.com.ua. Pretgaisa aizsardzība darbojas.

22:00. 24. oktobrī Krievijas armija apšaudīja Harkovas apgabala Podoļu ciemu, nogalinot divus civiliedzīvotājus, vēsta pravda.com.ua.

20:25. Ukrainas raķešu spēki šodien iznīcināja okupantu loģistikas centru, vēsta pravda.com.ua.

19:07. Ukrainas Jūras spēki snieguši komentāru, kad beidzot tiks iznīcināts Krimas tilts, vēsta pravda.com.ua. "Mēs atšķirībā no krieviem neciešam no simbolikas. Tas ļoti palīdz, veicot kaujas operācijas ar ierobežotiem resursiem. Līdz ar to šis (Krimas) tilts, protams, tiks sagrauts, bet tiks iznīcināts, kad situācija to prasīs," skaidro Ukrainas Jūras spēki.

18:03 Jāpastiprina brīvprātīgo atbalsts militārpersonām. Tā paziņojis Ukrainas komandas brīvprātīgo štāba priekšnieks Arturs Palatnijs, cita transportlīdzekļa nodošanas laikā bataljona Karpatu Siča karavīriem laikā.

"Okupanti ir sašutuši par savām militārajām neveiksmēm, pastiprinošām apšaudēm un "gaļas uzbrukumiem". Tāpēc jāpalielina palīdzība mūsu aizstāvjiem. Šodien "Ukrainas komanda" nodod 67. transportlīdzekli uz frontes līniju. Mēs iegādājāmies šo Mitsubishi Pajero strēlnieku bataljona karavīriem.” Oļega Kucina vārdā nosauktais Carpathian Sich. Esmu pārliecināts, ka šis Mitsubishi Pajero palīdzēs zēniem ātrāk un efektīvāk veikt kaujas uzdevumus,” sacīja Arturs Palatnijs.

Viņš norādīja, ka Oļega Kucina vārdā nosauktais brīvprātīgo strēlnieku bataljons "Carpathian Sich" varonīgi cīnījās par Irpenu, Romanovku un citām Kijevas apgabala apdzīvotām vietām. Tad viņa cīnītāji atbrīvoja Harkovas apgabalu Izyum reģionā. Un tagad viņi aizstāv Ukrainu Liman virzienā.

17:06 Tas, ka Krievijas karaspēks sāka rakt tuneļus, lai nokļūtu Ukrainas pozīcijās, ir ļoti bīstama prakse, uzskata militārais eksperts Oļegs Ždanovs.

16:00 Vācijas palīdzība Izraēlai atbalstu Ukrainai neietekmēs, otrdien sacīja Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

"Mēs atbalstām Ukrainu ekonomiski, finansiāli, ar humāno palīdzību un arī ar ieročiem," sacīja Šolcs.

"Šo atbalstu nekādā veidā neietekmēs fakts, ka mēs kopš 7.oktobra rīta šausmīgajām stundām esam fokusējušies uz Izraēlu un Tuvajiem Austrumiem ar vislielāko līdzjūtību un raizēm," norādīja kanclers.

Šolcs Berlīnē runāja Vācijas-Ukrainas biznesa forumā, kurā piedalījās arī Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs. Virtuāli tam pievienojās arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Krievijas diktators Vladimirs Putins "maldās, ja uzskata, ka spēs noturēties ilgāk par mums", norādīja kanclers.

"Ukraina nebeigs cīnīties par savu brīvību - šajās vairāk nekā 600 dienās tas ir tapis nekļūdīgi skaidrs," atzina Šolcs, izsakoties par laiku kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022.gada 24.februārī.

"Un jums ir mūsu vārds. Mēs turpināsim atbalstīt Ukrainu tik ilgi, cik nepieciešams," uzsvēra Vācijas kanclers.

15:42 Valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 16 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Automašīnas paredzētas Ukrainas Aizsardzības ministrijai, Mikolajivas reģionālās padomes pašvaldības iestādei "Berezovska mākslas licejs", Hersonas apgabala Hersonas rajona Oleškijas pilsētas militārajai pārvaldei, Mikolajivas reģionālās padomes pašvaldības iestādei "Pervomaiskas speciālā skola", Hersonas apgabala Hersonas rajona Hersonas pilsētas militārajai pārvaldei, kā arī Berislavas pilsētas domei.

Ukrainai nododamo 16 transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 53 284 eiro.

15:08 Krievu okupanti cenšas sagrābt stratēģiski svarīgu dzelzceļa mezglu Kupjanskas virzienā - Kupjanska-Uzlovaja. Tā radio Brīvība paziņoja Ukrainas bruņoto spēku Sauszemes spēku izlūkošanas vienības komandieris Deniss Jaroslavskis.

"Ienaidnieks cenšas mums uzbrukt visu diennakti. Uzbrukuma mēģinājumi neapstājas. Viņš mēģina atgūt Kupjansku-Uzlovoju," viņš norādīja.

Pēc militārpersonas teiktā, šis patiesi ir stratēģisks dzelzceļa mezgls, kuru ienaidnieks mēģina satvert un dod triecienu krustojumos, visos objektos, kas varētu nogriezt Aizsardzības spēkus no Kupjanskas-Uzlovojas.

14:13 Vācijas aizsardzības koncerns Rheinmetall un Ukrainas aizsardzības rūpniecība (valsts koncerna Ukroboronprom pēctecis) izveidoja kopuzņēmumu.

Premjerministrs Deniss Šmigals par to paziņoja Vācijas un Ukrainas biznesa foruma laikā, kas notiek Berlīnē, norādot, ka uzņēmums veiks mūsu partneru Ukrainai piegādāto iekārtu apkopi un remontu.

"Kopuzņēmums veiks mūsu partneru Ukrainai piegādāto iekārtu apkopi un remontu, kā arī lokalizēs Rheinmetall AG iekārtu vadošo modeļu ražošanu," norādīja valdības vadītājs.

12:50. Eiropadomē, kas 26.oktobrī un 27.oktobrī norisināsies Briselē, Beļģijā, Ukrainas un Krievijas sadaļā gaidāmas diskusijas par finansiālu, politisku, militāru un cita veida atbalstu Ukrainai, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotais informatīvais ziņojums, ko šodien konceptuāli atbalstīja valdībā.

Tāpat Eiropadomē turpināsies diskusija par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta vidusposma pārskatīšanu. Savukārt ekonomikas sadaļā plānots pārrunāt ES ekonomiskās konkurētspējas un noturības, tai skaitā zaļo un digitālo tehnoloģiju jomā, veicināšanu.

11:26. Bijušais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) darbinieks pirmdien atzinis vainu mēģinājumā pārdot valsts noslēpumus Krievijai.

31 gadu vecais Džera Sebastins Dalke atzina vainu sešos apsūdzības punktos par mēģinājumu nodot valsts aizsardzības informāciju ārvalstu valdībai. Saskaņā ar vienošanos prokuratūra paziņoja, ka ieteiks 262 mēnešu cietumsodu, bet spriedumu pieņems federālais tiesnesis.

Apsūdzētajam draudēja potenciāls nāvessods pēc tam, kad pagājušajā gadā viņam tika izvirzītas apsūdzības par trim Spiegošanas likuma pārkāpumiem.

09:44. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 295 510 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 810 iebrucēji.

08:20. Spriežot pēc Krievijas mediju ziņām, Maskava sākusi vervēt sievietes kaujas uzdevumu pildīšanai Ukrainā.

Neatkarīgais krievu tīmekļa izdevums "Važnije Istorii", ziņo, ka sievietes snaiperes un lidrobotu vadītājas pieņemtas algotņu vienībā, ko komandē Krievijas Aizsardzības ministrija. Portāls vēsta, ka sievietes tiekot apmācītas īpašā snaiperu vienībā, kā arī gatavotas lidrobotu vadīšanai. Līdz šim sievietes Krievijas armijā strādāja tikai virtuvē un kā mediķes.

Sievietēm tiek piedāvāts sešu mēnešu līgums ar mēnešalgu aptuveni 220 000 rubļu (aptuveni 2200 eiro) apmērā. Ievainojuma gadījumā ir paredzēta prēmija no miljona līdz trim miljoniem rubļu, bet nāves gadījumā radiniekiem izmaksās aptuveni piecus miljonus rubļu.

07:00. Valdība otrdien slēgtā sēdē lems par kārtējās Aizsardzības ministrijas sagatavotās materiāltehnisko līdzekļu palīdzības nosūtīšanu Ukrainai.

Netiek atklāts, kāda veida materiāltehniskie līdzekļi ukraiņiem tiks nodoti. Jau pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pagājušā gada februārī Latvija Ukrainai nogādāja pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Stinger", lai stiprinātu Ukrainas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības spējas un spēju aizsargāt savus iedzīvotājus no Krievijas agresijas.

00:10 Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis pirmdien, 23.oktobrī, sarīkoja svarīgu Augstākā virspavēlnieka štāba tikšanos. Sanāksmē tika pārrunāta situācija frontē, ukraiņu aizsargu uzbrukuma un aizsardzības darbības. Valsts vadītājs to īsi paziņoja savā telegrammas kanālā: "Svarīga sanāksme. Tikai par fronti, tikai par mūsu uzbrukuma un aizsardzības darbībām."

Zelenskis piebilda, ka sanāksmes dalībnieki saņēmuši visu aktuālo informāciju un devuši norādījumus militārpersonām un izlūkdienestiem. "Mēs turpinām strādāt pie mūsu zemes atbrīvošanas," viņš uzsvēra. Cita informācija par tikšanos netika atklāta.