Latvijā pieaudzis bioloģiski audzētas pārtikas apjoms

© pexels.com

Latvijā bioloģiski sertificētās lauksaimniecības platības šogad ir pieaugušas par 3,5% - līdz 306 500 hektāriem, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) valdes priekšsēdētājs Raivis Bahšteins.  Latvijā bioloģiski sertificētās lauksaimniecības platības šogad ir pieaugušas par 3,5% - līdz 306 500 hektāriem, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) valdes priekšsēdētājs Raivis Bahšteins.

Viņš atzīmēja, ka šogad ir palielinājušās bioloģiski audzēto aroniju, baltā āboliņa, krūmcidoniju, kukurūzu, kumelīšu, ziemas kviešu, ķirbjaugu, ziemas rapšu, rudzu, sausseržu, upeņu, zirņu un citu kultūraugu bioloģisko sējumu un stādījumu platības.

Asociācijas valdes priekšsēdētājs minēja, ka kopumā šī sezona ir vērtējama pozitīvi.

Pēc viņa teiktā, bioloģiskās nozares atgriešanās pie izaugsmes notikusi, pateicoties izcīnītajām izmaiņām Kopējās lauksaimniecības politikas stratēģiskajā plānā, Zemkopības ministrijai (ZM) atzīstot un labojot iepriekš pieļautās kļūdas atbalsta sistēmā.

Bahšteins arī atzīmēja, ka bioloģisko lauksaimnieku fokusā ir augsnes auglības palielināšana un metožu pilnveidošana, lai palielinātu produktivitāti un ražību.

Tāpat viņš minēja, ka pozitīvi vērtējama pašvaldību pretimnākšana, tostarp jūlija vidū Cēsu novada dome pieņēma saistošos noteikumus, kas paredz nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaides piemērošanu 50% un 90% apmērā lauksaimniekiem, kuri veic bioloģisko produktu primāro ražošanu.

NĪN atvieglojumi ir spēkā arī Siguldas novadā, kur atlaides apmērs biozemniekiem un zemes īpašniekiem, kuri zemi iznomā bioloģisko produktu primārajai ražošanai, ir no 25% līdz 90% atkarībā no bioloģiskās zemes platības īpatsvara. NĪN atlaides piemēro arī Limbažu, Talsu un Tukuma pašavaldības.

Pēc Lauku atbalsta dienesta provizoriskajiem datiem, 18% no Latvijā atbalstam pieteiktās lauksaimniecībā izmantojamās zemes apsaimnieko bioloģiskie lauksaimnieki.

ZM apstiprinātais Bioloģiskās lauksaimniecības attīstības rīcības plāns 2023.-2030.gadam paredz, ka 2030.gadā vismaz 25% no lauksaimniecībā izmantojamās zemes Latvijā apstrādās atbilstoši bioloģiskās ražošanas praksei.

LBLA ir 1995.gadā dibināta profesionāla organizācija, kurā apvienojušies bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražotāji, pārstrādātāji, tirgotāji un šīs kustības atbalstītāji.

Svarīgākais