Eiropas Parlaments ceturtdien pieņēma jaunus noteikumus, kam jānodrošina augstas kvalitātes bioloģiskā pārtika un jāveicina tās ražošana.
EP atbalstīja Eiropas Savienības (ES) bioloģiskās ražošanas un bioloģisko produktu marķēšanas noteikumus, par ko EP un ES Padomes sarunu dalībnieki vienojās jau pagājušā gada jūlijā.
Noteikumi nosaka, ka visu ražošanas ķēdē iesaistīto dalībnieku pārbaudes paredzētas vismaz reizi gadā vai reizi divos gados, ja pēdējos trīs gados nav fiksēti pārkāpumi. Tāpat importētajiem produktiem jāatbilst ES standartiem. Pašreizējie "ekvivalences" noteikumi liek ne-ES valstu ražotājiem ievērot līdzīgus, bet ne identiskus standartus. Šie noteikumi tiks aizstāti piecu gadu laikā.
Savukārt izņēmumi, kas pieļauj nebioloģisko sēklu un nebioloģiski audzētu dzīvnieku izmantošanu, tiktu atcelti 2035.gadā. Noteikumi arī nosaka, ka saimniecības, kas nodarbojas kā ar tradicionālo, tā bioloģisko lauksaimniecību, to drīkstēs darīt arī turpmāk, ja bioloģiskā saimniekošana tiks skaidri un efektīvi nodalīta no tradicionālās. Tikmēr jauna grupu sertificēšanas sistēma mazajām saimniecībām ļaus ietaupīt laiku un naudu.
Lauksaimniekiem un citiem nozares dalībniekiem būs jāīsteno jauni drošības pasākumi. Ja produktā tiks konstatēts neatļauts pesticīds vai mēslošanas līdzeklis, produktu izmeklēšanas laikā nedrīkstēs pārdot kā bioloģisku. Piesārņojumam izrādoties tīši radītam vai konstatējot drošības pasākumu neievērošanu, produktam tiks atņemts bioloģiskās pārtikas sertifikāts. Dalībvalstis varēs noteikt slieksni, līdz kuram bioloģiskajā pārtikā pieļaujams piesārņojums, ja vienlaikus atļaus ievest citu ES valstu pārtiku, kas atbilst ES noteikumiem.
EP pieņēma noteikumus ar 466 balsīm, pret balsojot 124, bet 50 deputātiem atturoties. Četrus gadus pēc regulas stāšanās spēkā Eiropas Komisijai būs jāziņo par ES noteikumu un valstu noteikto sliekšņu darbību, nepieciešamības gadījumā ierosinot tos harmonizēt. Noteikumi vēl oficiāli jāapstiprina ES Padomei. Tie stāsies spēkā 2021.gada 1.janvārī.