Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Japānas vēstnieks: "Jūs esat sirsnīgi manas tautas draugi!"

© f64

Sakot paldies Latvijas tautai par atbalstu un palīdzību pēc postošās zemestrīces, Japānas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Takaši Osanai atgādināja arī latviešiem sen zināmo parunu: «Patiesus draugus var iepazīt nelaimē. Latvijas draugi, jūs esat sirsnīgi manas tautas draugi!»

Viņš savus pateicības vārdus ekumēniskajā dievkalpojumā Doma baznīcā sacīja latviski, tāpēc vēstnieka paldies emocionāli aizkustināja Doma baznīcā sapulcējušos cilvēkus.

Japāna daudzus gadus atbalstījusi Latvijas kultūru, zinātniekus un studentus, nu mūsu valstij ir iespēja atdarīt ar labu Uzlecošās saules zemes iedzīvotājiem, kuri cietuši 11. marta zemestrīcē un cunami. Nu jau arī – kodolkatastrofas upuriem.

Sestdien notikušo ekumēnisko aizlūgumu par Japānas tautu un zemi klausījās vairāki simti cilvēku, dievnamā bija arī ģimenes ar maziem bērniem, uz baznīcu bija atnākuši Rīgā dzīvojošie japāņi, ieklīda pa kādam tūristam. Ļaudis uzrunāja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas bīskaps Guntars Dimants, Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs un Latvijas Pareizticīgās baznīcas priesteris Jānis Dravants. G. Dimants runāja līdzībās un aicināja izrādīt žēlsirdību, līdzjūtību un rūpes tiem, kas pašlaik nespēj par sevi gādāt. Viņš atgādināja, ka traģēdijas bieži vien notiek strauji un negaidīti, taču katram vajadzētu padomāt par to, cik ilgi būsim gatavi gādāt par nelaimi piedzīvojušajiem. Viņš aizlūguma dalībniekiem jautāja un pats arī atbildēja: «Ko mēs varam dot? Lūgšanas, sirds atvērtību.»

Pragmatiskajai Rietumu sabiedrībai, šķiet, saprotamāks devības aspekts ir finansiālā palīdzība. Nenoliedzami, šobrīd Japānai ir nepieciešama arī tā. Pirms aizlūguma bija iespējams ziedot zemestrīcē cietušajiem Japānas iedzīvotājiem. Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) sarūpētajās ziedojumu kastēs vīdēja gan metāla naudiņa, gan divdesmit latu banknotes. LSK joprojām turpina vākt ziedojumus Japānas zemestrīcē cietušo cilvēku atbalstam. Līdz šim savāktie līdzekļi – 5200 latu – ir pārskaitīti Starptautiskajai Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness biedrību federācijai, kas koordinē starptautiskās palīdzības nogādi Japānas Sarkanajam Krustam. LSK mājaslapā iespējams apskatīt fotogrāfijas ar stāstu par to, kā tiek sniegta palīdzība cietušajiem.

Latvijas Ārlietu ministrija atgādina, ka Japāna 20 gadu laikā ar dažādām praktiskām mērķprogrammām atbalstījusi Latviju. Pavisam īpašs bijis tās atbalsts kultūras jomā – gan Latvijas Nacionālajai operai, gan Latvijas Nacionālajam un Liepājas simfoniskajiem orķestriem, gan Latvijas Mūzikas akadēmijai. Japānas atbalsts ticis arī mūsu valsts zinātniekiem un studentiem. Kopš 1974. gada Rīgas sadraudzības pilsēta ir Kobe, bet 2008. gadā par Rūjienas sadraudzības pilsētu kļuva Hokaido salas Higašikavas pilsēta. Pērnvasar Tokijā atvērts Latvijas preču specializētais veikals Riga Collection. Taču nemateriālas un īpaši sirsnīgas attiecības Latvijai ar Japānu ir zilonītes Zuzes dēļ. Ziloņmeitēns piedzima Rīgas Zooloģiskajā dārzā, bet sešu gadu vecumā aizceļoja uz Japānu, kur Kobes Odži zoodārzā viņai piedzima 154 kilogramus smags ziloņu puika.

***

VAR ZIEDOT JAPĀNAI:

• zvanot pa ziedojumu tālruni 90006880 (maksa par zvanu – 1 lats);

• pārskaitot naudu uz ziedojumu kontu: saņēmējs: Latvijas Sarkanais Krusts, reģistrācijas nr. 40008002279, banka: AS Swedbank, kods: HABALV22 konta nr. LV28HABA0140J04577004 (ar norādi Japāna).