Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Pērn pieaudzis ambulatoro apmeklējumu skaits psihiatrijā

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Valsts SIA "Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs" (RPNC) apgrozījums pagājušajā gadā bija 23,656 miljoni eiro, kas ir par 15,63% vairāk nekā 2020.gadā, kad tas bija 20,458 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Valsts SIA "Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs" (RPNC) apgrozījums pagājušajā gadā bija 23,656 miljoni eiro, kas ir par 15,63% vairāk nekā 2020.gadā, kad tas bija 20,458 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Savukārt ārstnieciskās iestādes peļņa 2021.gadā bija 129 811 eiro salīdzinājumā ar 4882 eiro peļņu gadu iepriekš.

RPNC vadības ziņojumā par pagājušo gadu teikts, ka pērn pieaudzis ambulatoro apmeklējumu skaits psihiatrijā. Tas skaidrojams ar to, ka pēdējo gadu laikā pieaug pirmreizējo pacientu skaits un tāpēc palielinās ambulatoro apmeklējumu skaits. 2021.gadā pieauga pacientu īpatsvars, kas vēršas pie psihiatra pēc ilgāka pārtraukuma izraisītās Covid-19 pandēmijas ietekmes dēļ. RPNC pielāgojās esošajai epidemioloģiskajai situācijai, un daļu no apmeklējumiem organizēja kā attālinātās konsultācijas ar telefonu, e-pastu, saziņu platformas starpniecību.

Savukārt dienas stacionāros pacientu skaits samazinājās, jo epidemioloģiskās situācijas un ierobežoto telpu dēļ grupu nodarbības bija krasi samazinātas.

RPNC norāda, ka psihiatriskās palīdzības dienesta stacionārā 2021.gadā pacienti ierobežoja sociālos kontaktus un aktivitātes, savu psihisko traucējumu dēļ izvairījās vērsties pēc palīdzības, kā rezultātā pieaudzis to pacientu skaits, kuri ārstējas ar tiesas lēmumu pēc Ārstniecības likuma pret gribu.

Narkoloģiskās palīdzības dienesta stacionārā neatliekamā medicīniskā palīdzība tika sniegta pilnā apjomā, nodrošinot arī observāciju gan uzņemšanas nodaļā, gan tranzīta nodaļā. Plānveida narkoloģiskā ārstēšana stacionārā tika nodrošināta arī pandēmijas laikā, taču plānveida pacientu plūsma tika samazināta, jo bieži uz plānotās hospitalizācijas brīdi atklājās, ka pacients ir Covid-19 pozitīvs vai ir kontaktpersonas statusā.

Vienlaikus 2021.gadā turpina palielināties pacientu skaits akūtā narkoloģiskajā nodaļā un pieaug pieprasījums ārstēties motivācijas un Minesotas programmās.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, RPNC daļa ambulatorās narkoloģiskās konsultācijas un konsultācijas pie psihologiem tika nodrošinātas, izmantojot attālināto konsultāciju iespējas. Kopumā nedaudz samazinājies ambulatoro apmeklējumu kopskaits saistībā ar narkologu un medicīnas māsu trūkumu.

Novērojams diezgan liels pieprasījums pēc ilgtermiņa farmakoterapijas programmām ar metadonu un buprenorfīnu. Ārstēšana tiek nodrošināta esošā medicīnas personāla kapacitātes robežās.

RPNC norāda, ka Covid-19 infekcijas izplatības radītās sekas un veiktie likumdošanas grozījumi dramatiski ietekmēja Alkohola, narkotisko un psihotropo vielu reibuma ekspertīzes nodaļā (ANPREN) veikto medicīnisko pārbaužu un laboratorisko izmeklējumu skaitu. Lai gan tiek paceltas ANPREN nodaļas pakalpojumu cenas, tas nesedz visas izmaksas nodaļas uzturēšanai un veiktā darba apmaksai.

ANPREN pilda arī valstiski svarīgas funkcijas, sniedzot konsultācijas, rakstiskus skaidrojumus tiesībsargājošām iestādēm - tiesai, policijai, prokuratūrai par dažādu vielu psihotropām īpašībām un ietekmi uz organismu, gatavo tiesu eksperta atzinumus administratīvajās un krimināllietās, speciālisti regulāri tiek aicināti piedalīties tiesas sēdēs, izsaukti uz nopratināšanu, un šo funkciju veikšanai nav piešķirts finansējums. RPNC ir vienīgā tiesu ekspertīžu iestāde Latvijā, kas veic tiesu ekspertīzes narkoloģijas jomā un nesaņem samaksu par veikto darbu, uzsver ārstniecības iestādē.

Kopējais RPNC darbinieku skaits 2021.gada beigās bija 999 darbinieki. Darbu sākuši bija 120 darbinieki, bet darba tiesiskās attiecības izbeiguši 125 darbinieki.

Pārskata periodā RPNC ārstēti 5898 stacionārie un 92 519 ambulatorie pacienti, 434 pacientiem sniegta dienas stacionāra aprūpe.

Pērn pieaudzis vidējais ārstēšanās ilgums līdz 24,62 dienām jeb pieaugums 2,6% pret gada plānoto stratēģijā, kas galvenokārt skaidrojams ar to, ka pacienti iestājas stacionārā ar smagākiem psihiskiem traucējumiem, jo nav vērsušies pēc palīdzības ambulatori, ņemot vērā pandēmijas izraisīto cilvēku rīcības maiņu.

Tāpat pacienti tika stacionēti ar dubultdiagnozēm - psihiatrisko un narkoloģisko -, kā arī pavadošām smagām somatiskām saslimšanām, kuru dēļ pacienti savlaicīgi nav vērsušies pie ārsta Covid-19 situācijas dēļ. Vidējā ārstēšanās ilguma pieaugums skaidrojams arī ar to, ka nodrošināta pacientu ar būtiskiem psihiskiem traucējumiem izolācija, kuri atzīti kā kontaktpersonas vai atgriezušies no ārvalstīm, norāda RPNC.

Pārskata periodā stacionārā ārstēto pacientu skaits bijis 5898, kas ir 79,81% no gada plānotā stratēģijā. Samazinājies stacionārā ārstēto pacientu skaits, jo nolūkā nodrošināt epidemioloģiski drošu vidi gan pacientiem, gan personālam, samazināts pacientu skaits palātās, palielinot vienam pacientam aprūpes vietai atbilstošu telpu nodrošinājumu.

Tāpat novērots, ka samazinājies gan ambulatoro psihiatru, tai skaitā, no reģioniem, gan ģimenes ārstu nosūtīto pacientu skaits. RPNC skaidro, ka galvenokārt, pacienti iestājas stacionārā ar neatliekamās medicīniskās palīdzības nosūtījumiem. Vienlaikus pacienti ierobežoja sociālos kontaktus un aktivitātes, savu psihisko traucējumu dēļ vairījās vērsties pēc palīdzības, kā rezultātā pieauga to pacientu skaits, kuri ārstējas ar tiesas lēmumu pret gribu.

Samazinājies arī pacientu skaits Tiesu psihiatrisko ekspertīžu un piespiedu ārstēšanas centrā ar apsardzi, kuriem tiesa noteikusi mazāk ierobežojošus medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus.

Ambulatoro apmeklējumu skaits pērn bijis 92 519, kas no gada plāna veido 108,21%. RPNC skaidro, ka pēdējo gadu laikā ir vērojama tendence pieaugt pirmreizējo pacientu skaitam, kas palielina ambulatoro apmeklējumu skaitu. Vienlaikus pieaug arī to pacientu skaits, kas vēršas pie psihiatra pēc ilgāka pārtraukuma, Covid-19 pandēmijas ietekmes dēļ. Daļa no apmeklējumiem ir kā attālinātās konsultācijas.

Lai uzlabotu veselības aprūpes pakalpojuma pieejamību, RPNC 2022.gadā turpināsies darbi pie vairāku būtisku būvniecības ieceru realizēšanas. Plānota jauna multifunkcionālā ambulatorā centra būvniecība, vairāku ēku pārbūve.