Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Skolēnu testēšana atkal varētu notikt vienu reizi nedēļā

© Romāns Kokšarovs / F64

Preventīvi paredzot iespējamo epidemioloģisko drošības noteikumu stingrāku ieviešanu Covid-19 izplatības dēļ, "MFD Laboratorija" ir gatava testēt skolēnus reizi nedēļā, izmantojot tā dēvēto "košļājamo kociņu" testēšanas metodi un vienlaikus neierobežojot citu iedzīvotāju testēšanu.

Līdz šim skolēnu testi, lai noteiktu inficēšanos ar Covid-19, tika veikti reizi divās nedēļās. Taču līdz ar iespējamo Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Veselības ministrijas (VM) kopīgo lēmumu, sākot ar 11.oktobri, Covid-19 skrīninga testus skolēniem ar "košļājamo kociņu" metodi varētu veikt reizi nedēļā.

"Šobrīd veiksmīgi apkalpojam 165 izglītības iestādes, aptverot 38 000 testējamo skolēnu, un atbilstoši valstī pastāvošajai kārtībai, viņu testēšanu veicam reizi divās nedēļās. Aizvadītajās nedēļās "MFD Laboratorija" ir palielinājusi un stiprinājusi testēšanas kapacitāti, kas mums ļauj dubultot skolēnu testējamo reižu skaitu. Vienlaikus esam gatavi kāpināt arī testējamo skolēnu skaitu līdz 76 000, neierobežojot citu iedzīvotāju testēšanu," uzsver "MFD Veselības grupas" izpilddirektors Einārs Giels.

Giels arī norāda, ka patlaban sabiedrības veselības un drošības interesēs ir stiprināt ikvienas laboratorijas kapacitāti, jo, pieaugot Covid-19 infekcijas izplatībai iedzīvotāju vidū un pozitīvo gadījumu skaitam, tiek ietekmēts testu apjoms, ko viena laboratorija var apstrādāt.

"Vēlos uzsvērt, ka šobrīd ikvienai procesā iesaistītajai pusei ir jābūt vērstai uz sadarbību, jo galvenais uzdevums ir nodrošināt mācību procesu klātienē," uzsver Giels.

Iepriekšējo nedēļu laikā, lai nodrošinātu veiksmīga un savlaicīga skolēnu testēšanas procesa norisi, "MFD Laboratorija" palielinājusi zvanu centrā strādājošo operatoru skaitu par 50%, tikmēr reģistrācijas procesā iesaistīto cilvēku skaits trīskāršots. Laboratorijā palielināts arī medicīnisko iekārtu skaits, kas tiek izmantotas testēšanas paraugu apstrādē.

Tāpat veikti arī nepieciešamie uzlabojumi un programmēšanas darbi datu bāzu sistēmās, kas sniedz iespēju veikt operatīvāku testējamo cilvēku sarakstu apstrādi, atvieglo kļūdu identificēšanas procesu iesniegtajos sarakstos.

Pilnveidota arī loģistikas sistēma, kas šobrīd izglītības iestādēm sniedz iespēju sekot līdzi kurjeru maršrutiem, datumiem, kad no skolām tiek paņemti testēšanas paraugi, kā arī visām izmaiņām, ja tādas objektīvu apsvērumu dēļ rodas, norādīja laboratorija.

Jau ziņots, ka IZM kopā ar VM sākušas sarunas par to, ka Covid-19 skrīninga testus skolēniem ar košļājamo kociņu metodi varētu veikt vienreiz nedēļā, otrdien intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

Ministre atzina, ka iepriekš laboratorijas nebija gatavas tik apjomīgam darbam, kad skolēnus testēja ar siekalu pūlinga metodi, tāpēc tika pāriets uz košļājamo kociņu metodi reizi divās nedēļās, kas ir krietni lētāk un draudzīgāka skolēniem.

"Esam guvuši apliecinājumu, ka košļājamā kociņu metode ir ļoti ātri veicama un krietni draudzīgāka skolēniem, tāpēc vakar ar Veselības ministrijas pārstāvjiem esam sākuši pārrunas, lai atgrieztos pie biežākas testēšanas, proti, to veikt vienreiz nedēļā," sacīja ministre, un piebilda, ka par šo jautājumu diskusijas vēl turpinās.

No 1.oktobra visus Covid-19 skrīninga testus skolēniem veic, izmantojot košļājamo kociņu metodi.