Covid-19 Latvijā: joprojām augsta ir smagā stāvoklī esošo pacientu proporcija

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Aizvadītās nedēļas laikā ir samazinājies Covid-19 pacientu skaits slimnīcās, tomēr joprojām salīdzinoši augsta ir smagā stāvoklī esošo pacientu proporcija, šodien valdības sēdē akcentēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga.

Viņa norādīja, ka Covid-19 pārprofilēto gultu noslodze otrdienas rītā ir sasniegusi 63%, tomēr situācija atšķiras reģionos un katrā ārstniecības iestādē, kas nodrošina Covid-19 pacientu aprūpi. Heiberga vērsa uzmanību, ka salīdzinoši zema Covid-19 gultu noslodze ir Ventspils un Liepās slimnīcā, tomēr tas nepalīdz Vidzemes reģionā, kur patlaban ir augsta Covid-19 gultu noslodze, arī, piemēram, Rēzeknes slimnīcā gultu noslodze ir virs 75%.

"Lai arī situācija ir stabila, joprojām katru dienu jāpieņem daudz operatīvu lēmumu, kā labāk nodrošināt Covid-19 pacientiem atbilstošu aprūpi," uzsvēra NMPD Katastrofu medicīnas centra vadītāja.

Runājot par situāciju šogad, Heiberga pavēstīja, ka 2021.gadā Tukuma slimnīca, Jūrmalas slimnīca un Rīgas 1.slimnīca nākušas klāt kā Covid-19 stacionāri. Pievēršoties jautājumam par Covid-19 gultu noslodzi, viņa pavēstīja, ka aizvadīto divu nedēļu laikā tā turas zem 75% noslodzes.

"Janvārī Covid-19 gultu noslodze bija augsta - 90% no visām gultām bija aizņemtas un brīvo gultasvietu atrašana bija ļoti sarežģīta. Sākot no decembra līdz februāra vidum ir pieaudzis Covid-19 pacientu skaits stacionāros. Gadu bijā katrs ceturtais no slimnīcās esošajiem pacientiem bija Covid-19 pacienti. Patlaban esam nonākuši pie tām, ka katrs piektais no slimnīcā stacionētajiem ir Covid-19 pacients," ministriem skaidroja NMPD Katastrofu medicīnas centra vadītāja.

Heiberga uzsvēra, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcās saslimstība ar Covid-19 un kontaktpersonu skaits, kas atrodas prombūtnē, stacionāros turpina samazināties. Viņa pauda cerību, ka tās ir darbinieku vakcinācijas sekas.

Svarīgākais