Par invaliditātes piešķiršanu bērnam komisijas ārsts vedina uz kukuļdošanu

Labklājības ministrija (LM) un Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀK) izskatīs gadījumu, kad kāds no komisijas ārstiem netiešā veidā norādījis, ka par invaliditātes piešķiršanu bērnam bijis nepieciešams kukulis.

Kā norāda LM, tā ir pieprasījusi komisijas vadītājam Andrim Zīvertam sniegt paskaidrojumu par minēto gadījumu, bet pēc tam ministrija sola sniegt savu viedokli.

VDEĀVK vadība arī ir informēta par konkrēto gadījumu un ir pieprasīts paskaidrojums no iesaistītajiem komisijas ārstiem ekspertiem. Tāpat iestādes vadība ir organizējusi Rīgas apvienotās nodaļas darbinieku sanāksmi, kurā šis jautājums ir izskatīts, skaidro komisijā.

Portāls "tvnet.lv" ziņo par kādu sievieti, kura uz VDEĀK devusies turieni ar savu meitu, kurai bija jāpagarina invaliditāte.

Pirms tam viņa zvanījusi uz komisiju un uzzinājusi, ka līdzi nepieciešama izziņa par to, ka ir invaliditāte, pase, veidlapa 088U no ģimenes ārsta, visi medicīnas dokumenti - oriģināli klātienē un to kopijas.

Poliklīnikā pediatre esot minējusi, ka līdz šim nekad nav bijis jādod līdzi analīžu oriģināli un kartīte, jo šie dokumenti ir poliklīnikas īpašums un viņi tos var izsniegt vienīgi pēc oficiāla pieprasījuma VDEĀK vai policijai. Tāpēc māte ar meitu devās uz VDEĀK, paņemot poliklīnikā izsniegtos dokumentus.

Ārsts norādījis, ka nav visu nepieciešamo dokumentu, bet uz iebildumu, ka šādus dokumentus poliklīnika neizsniedz, viņš teica, ka tās ir pilnīgas muļķības un "jums acīmredzot ir sliktas attiecības ar poliklīnikas personālu! Visu ir iespējams dabūt, ja grib!"

Tika pieprasīts ierasties nākamajā dienā ar visiem dokumentiem.

Meitenes māte zvanījusi poliklīniku vadībai, kur ar meitu ir bijusi. Viņai norādīja, ka šāds gadījums viņu praksē esot pirmo reizi, tomēr ar grūtībām dokumentus izdevās dabūt.

Otrajā dienā ārsts norādīja, ka viņš daudzus papīrus nemaz nesot prasījis. Ar lielu pārmetumu viņš papildināja, ka visu atnesto analīžu kopijām ir bijis jābūt sakomplektētām uz vienas lapas, aģentūrai LETA pastāstīja bērna māte. "Proti, ģimenes ārstam esot bijis vajadzīgs saformatēt šo informāciju," skaidro bērna māte. Ārsts esot teicis, ka tas ir ģimenes ārsta darbs, jo viņi saņemot vairāk naudas, turklāt viņu telefonu sarunas esot apmaksātas.

Sieviete sarunu ierakstījusi diktofonā, jo nojautusi, ka tas bijis netiešs mājiens, ka viņai esot jāmaksā.

"Tā kā uz mājieniem nereaģēju, dabūjām trešo grupu un uzreiz lēmumu apstrīdējām. Iesim vēlreiz uz komisiju," aģentūrai LETA norādīja meitenes māte.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.