Ukrainas kara 558. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:03]

© AP/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 4. septembrī. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:03 Karš Ukrainā turpinās - diennakts laikā frontē notikušas 22 sadursmes un krievu uzbrukuma mēģinājums Limanskas virzienā.

Kā norādīts ziņojumā Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba lapā Facebook, Limanskas virzienā ienaidnieks veica neveiksmīgas ofensīvas operācijas Luganskas apgabala Novogorovkas un Belogorivkas apgabalos.

Iebrucēji arī veica gaisa triecienus Luhanskas apgabala Belogorovkas, Doņeckas apgabala Jampolovkas un Spornijas apgabalos, un vairāk nekā 10 apdzīvotās vietas tika pakļautas ienaidnieka artilērijas apšaudei.

21:06 Kārtējā Krievijas iebrucēju uzbrukuma dēļ Dņepropetrovskas apgabalā tika iznīcināta ferma un sabojātas 1500 tonnas graudu, sacīja OVA vadītājs Serhijs Lisaks.

Šis uzbrukums notika uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana sarunu fona, kurās cita starpā tika apspriests Melnās jūras graudu iniciatīvas darbs.

20:03 Ukrainas bruņotie spēki trāpīja četros Krievijas iebrucēju komandpunktos, taču tas nav vienīgais iebrucēju zaudējums vienas dienas laikā.

Kā norādīts vēstījumā Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba lapā Facebook, diennakts laikā ienaidnieks veica piecus raķešu un 68 gaisa triecienus, veica 42 apšaudes no daudzkārtējām raķešu sistēmām Ukrainas karaspēka pozīcijās un apmetnes.

Krievu iebrucēju teroraktu rezultātā civiliedzīvotāju vidū ir bojāgājušie un ievainotie. Tika iznīcinātas dzīvojamās ēkas un cita civilā infrastruktūra.

19:00 Krievijas iebrucēji, pakļaujoties Ukrainas Aizsardzības spēku spiedienam, ir spiesti no citiem virzieniem noviržit kaujiniekus uz pozīcijām Doņeckas apgabala Bahmutā.

18:00. 1.septembrī Azovas jūrā avarēja Krievijas kaujas helikopters Ka-52. Cēlonis bija sarežģītie laikapstākļi - apkārtnē bija stipra migla. Piloti evakuējās, vēsta pravda.com.ua.

16:55. Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska lēmums par aizsardzības ministra Oleksija Rezņikova atcelšanu nav neuzticība, bet kosmētiska reforma, lai mēģinātu mazināt tos, kuri vēlas mazināt atbalstu Ukrainai, aģentūrai LETA atzina pētniecības centra "Northern European Policy Centre" izveidotājs, bijušais Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

15:36. Visā Ukrainā dienas laikā tika izsludināta gaisa uzlidojumu trauksme saistībā ar aeroballistiskās raķetes pacelšanos Krievijas Federācijā, vēsta pravda.com.ua.

14:06. Krievijā Melnās jūras kūrortpilsētā Sočos pirmdien noris Krievijas diktatora Vladimira Putina un Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana tikšanās, un tās gaitā viens galvenajiem tematiem ir Melnās jūras labības darījuma atjaunošana. Tikšanās sākumā Erdogans sacīja, ka pēc sarunām nāks klajā ar svarīgu paziņojumu par Ukrainas labības eksportu.

12.54. Rumānija pirmdien kategoriski noliedza, ka krievu droni būtu nogāzušies tās teritorijā, noraidot Ukrainas amatpersonas versiju par notikušo. Rumānijas Aizsardzības ministrija apliecināja, ka tā monitorē "reāllaikā situāciju, ko izraisīja krievu dronu uzbrukumi" un "kategoriski noliedz, ka krievu droni būtu nogāzušies Rumānijas valsts teritorijā".

12.50. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma Ukrainā darbību pārtraukuši 290 910 individuālie uzņēmēji, bet mazo un vidējo uzņēmumu skaits pieaug un pat pārspēj "pirmskara" rekordus, ziņo pravda.com.ua.

12.06. Ukrainas Bruņotie spēki aizvadītajā nedēļā Bahmutas virzienā atbrīvojuši trīs kvadrātkilometru lielu teritoriju, pirmdienas rītā pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara. Ukrainas aizstāvji turpina kaujas pret krievu iebrucējiem Bahmutas pilsētas dienvidu un ziemeļu flangos.

"Pagājušajā nedēļā bija ļoti karsti Kiščijivkas, Kurdjumivkas un Ozarjaņivkas rajonos," sacīja ministra vietniece. Kopš pretuzbrukuma sākuma Bahmutas virzienā ukraiņu karavīri atbrīvojuši 47 kvadrātkilometrus lielu teritoriju.

11.04. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka viņu bruņotie spēki naktī uz 4. septembri Melnajā jūrā iznīcinājuši četras Ukrainas ātrgaitas militārās laivas, vēstīts pravda.com.ua.

09.37. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 265 120 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 460 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4480 tankus, 8663 bruņutransportierus, 5511 lielgabalus, 741 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 503 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4481 bezpilota lidaparātu, 1447 spārnotās raķetes, 19 kuģus un ātrlaivas, 8102 automobiļus un autocisternas, kā arī 847 specializētās tehnikas vienības.

08.44. Pirmdienas rītā Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki Odesas apgabalā iznīcinājuši 17 trieciendronus, tomēr Izmailas rajonā reģistrēti trāpījumi, bojātas noliktavas un rūpniecības ēkas, taču neviens cilvēks nav cietis, paziņoja apgabala militārās pārvaldes vadītājs Olehs Kipers.

Bojāta arī lauksaimniecības tehnika un rūpniecības uzņēmumu iekārtas.

08.08. Dienvidāfrikas prezidents Sirils Ramafosa paziņojis, ka neatkarīgā izmeklēšanā nav atrasti pierādījumi tam, ka Krievijas kuģis pagājušā gada nogalē būtu izvedis ieroču kravu no valsts. "Netika izsniegta ieroču eksporta atļauja, un ieroči netika eksportēti."

Maijā ASV vēstnieks Dienvidāfrikā Rubens Brigetijs paziņoja, ka Krievijas kravas kuģis "Lady R" pagājušā gada decembrī jūras spēku bāzē netālu no Keiptaunas, iespējams, iekrāva ieročus un munīciju. Dienvidāfrikas iestādes noraidīja šos apgalvojumus un sāka neatkarīgu izmeklēšanu, ko vadīja pensionēts tiesnesis.

07.06. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka telefonsarunā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu panākta svarīga vienošanās par ukraiņu pilotu apmācīšanu Francijā darbam ar iznīcinātājiem F-16.

"Ir panākta ļoti svarīga vienošanās par mūsu pilotu apmācību Francijā - mūsu moderno iznīcinātāju koalīcija kļūst arvien spēcīgāka," teikts Zelenska paziņojumā.

05.53. Ukrainas bruņotie spēki svētdien veikuši pretuzbrukuma operācijas divos frontes sektoros un pavirzījušies uz priekšu Bahmutas apkaimē un Zaporižjas apgabala rietumos, teikts ASV Kara studiju institūta jaunākajā apskatā par situāciju frontē.

01.01. Melnās jūras kūrortpilsētā Sočos pirmdien paredzēta Krievijas diktatora Vladimira Putina un Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana tikšanās.

Erdogana partijas preses sekretārs pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Turcijas prezidents apmeklēs Krieviju, lai tur ar Putinu runātu par Melnās jūras labības darījuma atdzīvināšanu. Emers Čeliks arī norādīja, ka Turcija cer novērst draudošo pārtikas krīzi.

00.10. Krievijas mērķis, cenšoties rekrutēt migrantus no Vidusāzijas valstīm, lai nodrošinātu pret Ukrainu uzsāktajā karā nepieciešamo lielgabalgaļu, ir izvairīties no vēl vienas mobilizācijas pirms nākamgad paredzētajām prezidenta vēlēšanām, uzskata Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.