Šogad prognozē par aptuveni 3000 jaundzimušo mazāk nekā pērn

Šogad Latvijā varētu piedzimt par vēl aptuveni 3000 mazāk bērnu nekā pērn, ņemot vērā līdzšinējos dzimstības datus, aprēķinājis Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) akadēmiķis, LU Ekonomikas un vadības fakultātes profesors Pēteris Zvidriņš.

Pērn Latvijā piedzimuši 21 700 bērni.

Kā LZA sēdē "Tautas veselības nākotne Latvijā - problēmas un konsekvences" skaidroja Zvidriņš, Latvijas neatkarības gadu laikā iedzīvotāju skaits valstī mazinājies visu laiku, taču ar atšķirīgiem tempiem. Patlaban arī ļoti daudzi cilvēki izbrauc un dodas darba un labākas dzīves meklējumos uz citām valstīm.

Salīdzinot 2010.gada pirmo sešu mēnešu datus ar šo pašu periodu 2008.gadā, Latvijā par 37,4% sarucis noslēgto laulību skaits, par 20,7% samazinājies dzimušo skaits, par 3,7% samazinājies arī mirušo skaits, taču dabiskais pieaugums sarucis pat par 52%.

Tai pat laikā ir palielinājies vidējais mūža ilgums sievietēm līdz 78 gadiem, vīriešiem - līdz 68 gadiem, kas ir lielākais sasniegums Latvijā.

Zvidriņš arī pastāstīja, ka vēl straujāk nekā latviešu skaits mūsu valsts teritorijā sarūk cittautiešu skaits, jo viņu vidū gan dzimstības līmenis ir vēl zemāks, gan arī dzīves ilgums mazāks.

Pēc viņa domām, mūsu valdība un parlaments ir daudz pasīvāks demogrāfisko problēmu risināšanā, nekā tas ir bijis padomju laikā vai arī 90.gadu sākumā.

Akadēmiķis uzskata, ka ir būtiski izstrādāt programmu par to, kā uzlabot situāciju ģimenēs, veicinot dzimstību, jo vecuma struktūra mūsu valstī pasliktinās. Viņš arī papildināja, ka demogrāfijas pētniecībai līdzekļi netiekot atvēlēti pietiekamā apmērā.

LZA akadēmiķe un ekonomikas eksperte Raita Karnīte arī uzskata, ka jāmaina skatījums, jo patlaban stratēģijā "Latvija 2030" ietvertā informācija liecinot par to, ka stratēģijas izstrādātāju viedoklis ir - mazāk cilvēku, mazāk problēmu.

Stratēģijā tiek runāts par to, kā saruks gados jauno iedzīvotāju skaits, ka būs arī gados vecākiem cilvēkiem jāstrādā, taču netiek minēts ne vārds par to, ko varētu darīt, lai šo situāciju risinātu, lai dzimstības līmenis pieaugtu, lai tauta nenovecotu tik strauji.

Stratēģija esot diezgan pesimistiska, jo apliecina, ka bērnu šeit nebūs, nevis meklē izeju, uzskata Karnīte.

Svarīgākais