Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Iespējams, jau šajās brīvdienās lems par stingrākiem pulcēšanās ierobežojumiem dabā

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Iespējams, amatpersonas jau šajās brīvdienās varētu lemt par stingrākiem pulcēšanās ierobežojumiem brīvā dabā.

Piektdien veselības ministre Ilze Viņķele (AP) raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja, ka Veselības ministrija (VM) rosinās atļaut pulcēšanos brīvā dabā - tādās vietās kā parki, tostarp dabas parki, pludmales - maksimums diviem cilvēkiem vai vienas mājsaimniecības locekļiem.

Ministre uzsvēra, ka Ministru kabinets ir gatavs strādāt ļoti operatīvi. "Cilvēki var jau droši sākt gatavoties (..) Negāžamies baros tais populārajās atpūtas vietās," viņa teica.

Veselības ministre iepriekš arī skaidroja, ka valdība būtu gatava ierobežojumus pieņemt arī brīvdienās. "Vilcināšanās ar sabiedrības pulcēšanās ierobežojumiem nebūs," uzsvēra Viņķele.

Ministres padomnieks Edgars Skvariks aģentūrai LETA piektdien sacīja, ka ministrija ir nodevusi priekšlikumus ar premjera rīkojumu izveidotajai darba grupai, un grozījumu redakcija tiek saskaņota.

Komentējot VM ierosinājumu, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) ar padomnieces Beatas Jonites starpniecību aģentūrai LETA norādīja, ka neatkarīgi no ārkārtējās situācijas ierobežojuma apjoma Valsts policija arī turpmāk nodrošinās sabiedrisko kārtību un veiks kontroles pasākumus.

Katrā ziņā ierobežojumiem jābūt samērīgiem, efektīviem un laicīgiem, kā arī jēdzīgiem un izpildāmiem gan no sabiedrības puses, gan kontrolējošo dienestu puses, viņš teica. Tomēr ministrs neredz jēgu kontroles pasākumos izmantot terminu " mājsaimniecības locekļi", jo tas, viņaprāt, tikai apgrūtinās dienestu darbu.

Ministrs arī informēja, ka ārkārtējās situācijas ierobežojumu kontrolē Valsts policija atteikusies no ieslodzīto konvojēšanas, lai atbrīvotu nepieciešamos cilvēkresursus. Papildu jau esošajiem resursiem no 1.aprīļa plānots patruļām piesaistīt Valsts policijas motociklistu vienības personu distancēšanās noteikumu ievērošanas kontrolei brīvdabas objektos.

Tāpat ministrs rosinājis sadarbību ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, lai sadarbotos ar Valsts robežsardzi, kura ne tikai veic ārējās robežas kontroli, patrulēšanu un anketēšanu, bet arī imigrācijas kontroles uz iekšējām robežām.

Tāpat notiek iespējamo pasākumu koordinācija ar mobilo pakalpojumu operatoriem.

"Šobrīd strādāju pie jautājuma, lai Valsts datu inspekcija akceptētu pašizolācijai vai karantīnai pakļaujamo personu datu nodošanu no Valsts policijas uz pašvaldību civilās aizsardzības komisijām. Komisijas savukārt šos datus nodotu pašvaldības policijai un sociālajiem dienestiem, lai sekmīgāk kontrolētu ārkārtējās situācijas ierobežojumu ievērošanu," uzsvēra ministrs.

Kā vēstīts, Viņķele ceturtdien žurnālistiem pavēstīja, ka, lai cīnītos ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību, sākts vērtēt iespēju jau tuvākajā laikā ierobežot cilvēku pulcēšanos brīvā dabā.

No 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Ir aizliegti arī visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšana pulcējoties.

Tāpat ir ierobežota neorganizēta pulcēšanās kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus, kā arī noteikti citi ierobežojumi.