Vētra pašvaldībām nodarījusi vismaz 0,7 miljonu latu zaudējumus

© Daiga Kalniņa

Sākotnējie aprēķini liecina, ka vētra pašvaldībām nodarījusi vismaz 709 000 latu zaudējumus, bet šī summa, pašvaldībām precizējot tāmju apmērus un iesniedzot jaunus aprēķinus, varētu arī pieaugt.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministres Dagnijas Staķes (ZZS) tikšanās laikā ar pašvaldību vadītājiem šodien panākta vienošanās, ka patlaban valsts atbalsts pašvaldībām tiks koncentrēts uz vērtas postījumiem dzīvojamam fondam un pašvaldību ēkām, piemēram, skolām, bet par pārējo zaudējumu kompensēšanu tiks runāts vēlāk.

Staķe žurnālistiem sacīja, ka patlaban aprēķināts, ka dzīvojamam fondam un pašvaldību ēkām vētra nodarījusi 307 000 latu zaudējumus. Lai arī patlaban valsts budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" pieejamais finansējums ir vien 277 000 latu, politiķe pauda pārliecību, ka, precizējot tāmes, naudas valstij šim mērķim pietiks.

Tāpat Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) nolēmusi vērstiem pēc palīdzības pie citām ministrijām, piemēram, ar finansējumu ceļiem, kuriem vērta nodarījusi zaudējumus, varētu līdzēt Satiksmes ministrija, zemnieku saimniecībām - Zemkopības ministrija, bet Dubnas upei, kurai pēc vērtas draudot "ekoloģiskā katastrofa", - Vides ministrija.

"Palīdzēsim, kā varēsim. Brauksim skatīties," pašvaldību vadītājiem solīja ministre, bilstot, ka jautājums pēc dokumentācijas sakārtošanas nekavējoties tiks izskatīts arī valdībā.

Šodien Rīgā tikties ar ministri, lai runātu par vētras nodarītajiem zaudējumiem, bija ieradušies pārstāvji no Līvānu novada, Madonas novada, Daugavpils novada, Daugavpils pilsētas, Jēkabpils novada, Beverīnas novada, Krustpils novada un Vārkavas novada, aģentūru LETA informēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Justīne Plūmiņa.

LETA jau ziņoja, ka RAPLM ir nosūtījusi oficiālu pieprasījumu pašvaldībām, kurās vētra radījusi nozīmīgus postījumus un kurām nepieciešami līdzekļi šo postījumu novēršanai, steidzami iesniegt attiecīgo dokumentāciju, lai pieprasītu finanšu līdzekļus no valsts budžeta.

Ministrija arī atgādina, ka dotācijas pieprasīšanai nepieciešams iesniegt aktu, kas apliecina notikušo faktu un ar to saistītos zaudējumus, pieprasīto līdzekļu aprēķinu, kurā norāda veicamo darbu, pakalpojumu vai pasākumu aprakstu, nepieciešamo materiālu daudzumu, apliecinājumu no būvvaldes, ka aprēķinā iekļautās cenas atbilst vidējām tirgus cenām. Pašvaldībām ministrijā jāiesniedz arī pieprasīto līdzekļu plānoto izdevumu tāme, apliecinājums, ka infrastruktūras objekts ir pašvaldības īpašumā vai valdījumā un ka par objektu pašvaldībai pienākas vai nepienākas apdrošināšanas atlīdzība, kas jāizvērtē.

Kārtība, kādā pieprasa un izlieto budžeta līdzekļus neparedzētiem gadījumiem, paredz, ka pašvaldībām jānodrošina līdzfinansējums attiecīgajam objektam radīto zaudējumu novēršanā ne mazāk kā 30% apmērā. Izņēmums līdzfinansējuma nodrošināšanai ir sociālās aprūpes centrs, dienas aprūpes centrs, sociālā māja vai internātskola. Ja objekts ir apdrošināts, pašvaldības līdzfinansējumā iekļauta objekta apdrošināšanas prēmija attiecīgajam gadam.

Svarīgākais