Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas Radio nebūs jāslēdz krieviski raidošais kanāls

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Latvijas Radio 4 (LR 4) kanāls, kas raida krievu valodā, un portāla LSM.lv angļu un krievu versija netiks slēgti. Valdība solās iztrūkstošos līdzekļus – kopumā 312 000 eiro apmērā – budžetā atrast. Latvijas Radio (LR) vadība un tās uzraugs mudina šo summu paredzēt sabiedrisko mediju pamatbudžetā, lai šo jautājumu nenāktos ik gadu skatīt no jauna.

Īpaši iezīmēts finansējums sabiedrības integrācijai un mazākumtautību valodās gatavotam saturam tiek novirzīts kopš 2012. gada, un LR tie ir 191 000 eiro. Gandrīz puse jeb 86 000 eiro no tiem tiek tērēti žurnālistu algām, 53 600 eiro - apraides nodrošināšanai, tostarp Latvijas pierobežā (konkrēts maksājums Latvijas Valsts radio un televīzijas centram par signāla pārraidīšanu līdz apraides torņiem), 12 000 eiro LR 4 ārštata žurnālistu darba samaksai, gandrīz 10 000 eiro autortiesību maksājumiem AKKA/LA un LaiPA. Atlikusī nauda novirzīta Latgales multimediju studijas darbam un diasporai veltīta raidījuma veidošanai. Līdz ar to iezīmētais finansējums LR 4 faktiski ir piektā daļa jeb 20% no gada tiešajām izmaksām. Savukārt LSM.lv portāla angļu un krievu sadaļai tiek tērēti 121 000 eiro, informē LR pārstāve Ieva Aile.

Sešu gadu laikā regulāri šis jautājums aktualizēts, aicinot valdību un parlamentu iekļaut šo summu sabiedrisko mediju pamatbudžetā, bet tas nav guvis atbalstu. Kamēr valsts budžets nav apstiprināts un visas no tā finansētās institūcijas strādā ar divpadsmito daļu no iepriekšējā gada pamatbudžeta (tātad bez speciālās programmas finansējuma mazākumtautību saturam), sabiedriskajiem medijiem nav iespēju pašam to apmaksāt. LR 4 gada pirmajos mēnešos - janvārī un februārī - jau plānveidīgi samazinājis oriģinālā satura apjomu, un pieci raidījumi skan atkārtojumā. Lai kanāla darbs netiktu pārtraukts pilnībā, LR daļēji finansējumu tam novirzījis no pašu ieņēmumiem. Taču tā ir īstermiņa lāpīšanās, un, sākot no marta, tas nebūtu vairs iespējams. «Ja finansējuma nebūs, nāksies atlaist ceturto daļu kanāla darbinieku un katru dienu programmā informatīvi analītisko raidījumu vietā sešas stundas raidīt mūziku,» situāciju raksturo LR 4 direktore Ilona Madesova.

«Mazākumtautību valodā raidošā LR 4 - Doma laukums un sabiedrisko mediju portāla LSM.lv krievu un angļu valodas sadaļu veidošanas finansējumam ir jābūt iekļautam sabiedrisko mediju budžeta bāzē. Nav pieļaujama situācija, ka svešvalodās gatavotais saturs ik gadu tiek pakļauts «būt vai nebūt» riskam. Atļaušos norādīt - šie divi sabiedriskie mediji ir vienīgie bez maksas pieejamie informatīvi analītiskie avoti, kas objektīvi stāsta par Latvijā un pasaulē notiekošo. Latvijas pierobežas un drošības kontekstā to der paturēt prātā,» akcentē LR valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne.

Latvija nevar atļauties nogriezt šo informācijas kanālu, jo informācijas lauks tukšs nepaliks - to aizpildīs cits saturs. To saprot visi, arī mūsu kaimiņvalsts Igaunija, kur nodrošina krievu valodā runājošajai auditorijai spēcīgu sabiedriskās TV kanālu, LR 4 līdzīgu radio kanālu, kā arī portālu, kas ir Igaunijas trīs lasītāko vidū, teic U. Klapkalne.

Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāve Gunta Līdaka arī ir pārliecināta, ka līdzekļi šim mērķim noteikti jāiekļauj sabiedrisko mediju bāzes budžetā. Šis gads ar tā tehnisko budžetu pierāda, ka tā nav normāla situācija, kad nākas teju vai domāt par kanāla un portāla krievu un angļu valodas versijas slēgšanu. Lai gan iztrūkstošā summa tiks meklēta, taču skaidrs, ka naudas jau fiziski nav, tāpēc būtu jādomā par prioritātēm. Tas, ka sabiedriskajam medijam jābūt arī saturam svešvalodā, - nav apstrīdams. Galu galā tā ir iespēja ne tikai uzrunāt plašāku auditoriju, bet arī svarīgs valsts drošības aspekts, jo sniedz objektīvu informāciju par Latvijā notiekošo, kas šajā naida runu un viltus ziņu laikā ir ļoti svarīgi.