Suņa sakostajam divgadīgajam zēnam deguns tomēr būtiski nav cietis

Divus gadus vecajam zēnam, kura degunu pirms divām dienām sakoda suns, trauma tomēr neizrādījās ļoti smaga un bērns jau no stacionāra izrakstīts, aģentūru LETA informēja Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Kā ziņots, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests vakar informēja par divgadīgu zēnu Durbes novadā, kuram pašu suns esot nokodis degunu.

Slimnīcā paskaidroja, ka trauma tomēr neesot bijusi tik smaga un deguns nav nokosts. Pēc brūces apstrādāšanas un profilakses pret trakumsērgu sākšanas bērns no slimnīcas jau ir izrakstīts un turpinās ārstēšanos ambulatori.

Slimnīcas Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikas ārsts Andris Vikmanis stāsta, ka vasara ir laiks, kad slimnīcā palielinās suņu sakosto pacientu skaits. Kā norāda mediķis, tas saistīts ar to, ka cilvēki vairāk atpūšas pie dabas, dodas mežā, kur nereti suņi tiek palaisti izskrieties, brauc uz vasarnīcām vai mazdārziņiem, kur mājas mīluļi tiek paņemti līdzi.

Dažreiz cilvēki neapdomīgi izprovocē dzīvnieku, mēģinot sunim kaut ko atņemt, vai pietuvojas viņa ēšanas brīdī. Tieši vasaras periodā gūtās traumas ir smagākas, kas saistīts arī ar to, ka cilvēki nēsā vieglāku apģērbu, skaidro Vikmanis.

Pārsvarā gadījumos, kad cilvēkam uzbrūk suns, cieš rokas - apakšdelmi un pirksti, jo cilvēki tās refleksīvi izvirza aizsardzībai vai mēģina suni atgaiņāt. Suņu uzbrukumu gadījumā cilvēki mēdz izvēlēties arī bēgšanu - rezultātā cieš kājas, īpaši augšstilbi un muguras lejas daļa. Parasti smagākās traumas tiek gūtas tad, ja sunim ir izdevies cilvēku nogāzt zemē - tad cieš seja, kakls un galva. Līdz ar to ārsta ieteikums cilvēkiem šādās situācijas ir mēģināt nepakrist un noturēties kājās.