Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Forša diena jaunām idejām! Piesakies inovatīvo ideju konkursam "Ideju kauss"!

KONKURSA IDEJU KAUSS 2017 otrās vietas ieguvējas, saņemot balvu no LIAA direktora Andra Ozola, ar savu ideju par brīvdabas bērnudārza izveidi joprojām jūtas motivētas un turpina sakārtot Latvijas likumdošanu, lai ideju varētu realizēt pēc iespējas labāk © Publicitātes foto

Augusta sākumā jau desmito reizi tika dots starts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) inovatīvo biznesa ideju konkursam Ideju kauss, kam vēl var pieteikties līdz 7. septembrim.

Konkurss dod iespēju jaunajiem uzņēmējiem realizēt un attīstīt savas biznesa idejas, tādējādi sekmējot Latvijas ekonomisko izaugsmi. Ideju kausā individuāli vai komandās var piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs no 18 gadu sasniegšanas brīža līdz sirmam vecumam, kam ir degsme un gatavība uzņemties jaunu izaicinājumu savā dzīvē - uzsākt uzņēmējdarbību ar vēl nebijušu biznesa ideju valsts vai pat pasaules mērogā. Konkursa lielākās vērtības ir dalība profesionālās apmācībās pieredzējušu uzņēmēju un lektoru vadībā, iespēja iegūt plašu biznesa vides kontaktu loku un noslēgumā sacensties par iespaidīgām naudas balvām, kopumā 15 000 eiro kā pirmo kapitālu idejas realizācijai.

«Šī ir forša diena - diena, kad pateikt «jā!» savai biznesa idejai,» konkursa atklāšanas dienā sacīja LIAA direktors Andris Ozols. «Pieteikšanās konkursam ir viegla, praktiski aizpildāma vienkārša forma uz vienas lapas. Galvenais, nākt ar savu ieceri, ideju, protams, kura satur arī komerciālu potenciālu. Es ticu, ka esam pamudinājuši nodarboties ar biznesu jau vairākus veiksmīgus uzņēmējus, kuri pelna reālu naudu. Ideju kauss ir lieliska iespēja atklāt uzņēmīgus cilvēkus un spilgtas idejas.»

PĒC STATISTIKAS DATIEM, no visiem start-up uzņēmumiem pirmo gadu izdzīvo 50%, otro - jau tikai 5%, informē Rīgas Ekonomikas augstskolas (SSE Riga) pasniedzēja un vebināru lektore Nataļja Točelovska / Publicitātes foto

Ieguvēji - pilnīgi visi

Kā norāda konkursa akadēmiskā partnera - Rīgas Ekonomikas augstskolas (SSE Riga) - pasniedzēja un vebināru lektore Nataļja Točelovska, pēc statistikas datiem, no visiem startup uzņēmumiem pirmo gadu izdzīvo 50%, otro - jau tikai 5%. «Uz pētnieku jautājumiem, kā uzņēmumiem pietrūcis, tika saņemtas atbildes, ka tas bijis zināšanu trūkuma dēļ par grāmatvedību, mārketingu, pārdošanu un idejas attīstīšanu,» viņa skaidro, uzsverot, ka Ideju kausa pasniedzēji un lektori konkursantiem mācīs tikai tās zināšanas un dos tieši tos rīkus, kas būs vajadzīgi, lai biznesa ideja izdzīvotu un varētu tikt pie sekmīgas uzņēmuma izveides.

Konkursa Ideju kauss 2017 otrās vietas ieguvēja Līga Štāla savukārt uzsver, ka savu biznesa ideju nedrīkst turēt noslēpumā, tā ir jāatklāj un jāattīsta: «Pirmā galvenā atziņa kopš savas idejas dzimšanas ir - par savām idejām jārunā! Nav pareizs uzskats, ka nedrīkst par to paust skaļāk, citādi nepiepildīsies, vai kādam citam stāstīt, jo tad to nozags. Patiesībā nekas no šiem riskiem nebija taisnība, viss notika diametrāli pretēji - radās liela atsaucība, un jāņem vērā vēl viens svarīgs apstāklis - neviens negribēja būt pirmais, kurš to izmēģina pats saviem spēkiem un uz savas ādas - izlauzt visus celmus -, vieglāk ir cirst, kad ceļš jau attīrīts. Turklāt, nerunājot par savu ideju, nevar saņemt pirmās atsauksmes, vai par to vispār ir vērts tālāk domāt un ieguldīt savu laiku.»

Var šķist, ka viss jau ir izgudrots un uztaisīts, neko jaunu vairs nevar radīt, taču tā nebūt nav. To lieliski pierāda pērnā gada konkursa rezultāti, akcentē pagājušā gada konkursa vērtēšanas komisijas loceklis un uzņēmējs, modulāro sintezatoru ražotāja Erica Synths vadītājs Ģirts Ozoliņš: «Lielākajā daļā gadījumu ritenis no jauna netika izgudrots, taču izdomas bagātākie dalībnieki savu ideju jeb šo «riteni» prezentēja pavisam citā kontekstā, pievienojot un radot tai novitāti un unikalitāti. Tā ir ļoti svarīga spēja un pieeja, iepazīstinot ar savu biznesa ideju.»

Iepazīties ar konkursa nolikumu un tam pieteikties var mājaslapā https://idejukauss.lv. Šogad konkursā Ideju kauss iesaistījusies arī Rīgas pašvaldība, kas izveidojusi jaunu atbalsta programmu uzņēmējdarbībai - Rīgas drosmes grants (vairāk informācijas - http://www.rdpad.lv/Rigasdrosmesgrants). 18. septembrī tiks paziņoti dalībnieki, kuri izturējuši pirmo atlases kārtu, tajā skaitā, kuri varēs pretendēt uz Rīgas drosmes granta saņemšanu.

Konkursu Ideju kauss rīko LIAA projekta Inovāciju motivācijas programma ietvaros, un to līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.