Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Noskaidrotas 2019. gada labāko jauno uzņēmēju idejas

© Publicitātes foto/Jānis Saliņš

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) jau 11. reizi aicināja topošos uzņēmējus iesniegt pieteikumus inovatīvo biznesa ideju konkursam Ideju kauss 2019 un cīnīties par naudas balvām savu ideju attīstīšanai. Šogad uzvarētāju vidū ir idejas ar potenciālu kļūt par pelnošiem un veiksmīgiem uzņēmumiem. Pirmās vietas ieguvējs – Vertexo Sports – jau ir eksportspējīgs uzņēmums, kura platformā reģistrējušies vairāk nekā 3200 sportistu no visas pasaules piecos sporta veidos.

Šogad konkursam pieteikumus iesniedza 227 dalībnieki. Idejas izvērtējot, konkursa žūrija atlasīja 114 veiksmīgākās idejas ar vislielāko izaugsmes potenciālu, kuras turpināja cīņu par atbalstu attīstīšanai. Konkurss sniedza iespēju piedalīties profesionālās apmācībās - sešos vebināros par ideju validāciju, digitālo un satura mārketingu, budžeta un finanšu plānošanu, kā arī prezentāciju prasmēm. 12 finālisti savukārt saņēma unikālu iespēju padziļināti apgūt prezentāciju prasmes Dāvida Štēbeļa un Kristapa Pētersona vadītās darbnīcās.

Pirmās vietas ieguvējs Vertexo Sports saņēmis 7000 eiro sava biznesa attīstīšanai. Tā ir platforma, kas domāta sporta spēlētāju reģistrācijai kā licencētiem spēlētājiem, kā arī izspēles sistēma turnīriem. Idejas autori ir koncentrējušies uz sporta veidiem, kas ir ātri augoši un jauni, piemēram, pludmales teniss. Idejas autori Ņikita Ribakovs un Mihails Samoilovs atzīst, ka ir ļoti priecīgi uzvarēt Ideju kausā. «Šī ir mūsu pirmā lielā pieredze, prezentējot ideju. Ieguvām daudz ko jaunu - gan biznesa jomā, gan padomus no mentoriem. Ideju kausa lekcijas daudz palīdzēja attīstīt idejas prezentāciju, kā arī Ideju kauss iedeva izcilus kontaktus ar potenciālajiem investoriem, kurus mēs vispār nebijām gaidījuši, jo skatījāmies uz eņģeļinvestoriem no ārzemēm.»

Otro vietu un 5000 eiro idejas attīstīšanai ieguva Aptolux - multifunkcionāla un ļoti ērta LED gaismas paneļu gaismošanas sistēma fotogrāfiem un videogrāfiem. Unikālā paneļa forma un savienojumi ļauj tos izmantot gan atsevišķi, gan savienot dažādas formas un izmēra paneļos, pielāgojoties fotogrāfa, videogrāfa vajadzībām. Pats idejas autors uzsver, ka dalība Ideju kausā viņiem ir nesusi necerētu uzvaru un arī papildu budžetu, kas palīdzēs attīstīties. Alvis Rozenbergs, Aptolux idejas autors uzsver: «Ir ļoti svarīgi, ka ir cilvēki, kas uzklausa idejas un liek tās sagatavot tā, lai būtu reāls bizness. Man konkurss iedeva grūdienu, ka ir vairāk jāizpēta tirgus, mārketings, ražošana un jāstiprina komanda. Visas puses ir svarīgi apzināt. Ideju kauss piespiež to izdarīt. Liels paldies par iespēju tapt uzklausītam.»

Savukārt trešo vietu un 3000 eiro ieguva samu pievilināšanas ierīces izgudrotāji. Tā ir unikāla ierīce, kas palīdzēs makšķerniekiem iegūt lielo lomu, radot ūdenī specifisku skaņu, kas pievilina samus. «Ideju kauss ir ļoti vērtīgs process. Apmācības bija vienreizējas. Īpaši divu dienu darbnīca par prezentāciju prasmēm. Man ir liela pieredze biznesā, bet tik un tā Ideju kauss deva daudz jauna un ļoti vērtīgas zināšanas. Ideju kauss ļāva arī vēl vairāk noticēt savai ideja, kas sākās kā hobijs, bet tagad ir nopietni plāni to attīstīt tālāk. Jo ideja šeit patiesi novalidējās,» uzsver idejas autors Uldis Reņģe.

Konkursa mērķi ir piedāvāt iespēju un atbalstu ikvienam, kurš vēlas spert pirmos soļus uzņēmējdarbībā, veicināt jaunu uzņēmumu veidošanos Latvijā, kā arī, ne mazsvarīgi - popularizēt uzņēmējdarbību, inovācijas un mācīšanos jebkurā dzīves posmā.

LIAA Inovāciju atbalsta nodaļas vadītāja Sarmīte Karlsone: «Šogad konkursā bija īpaši daudz ideju, ko iesniedza dažādu jomu profesionāļi, karjerā realizējušies cilvēki, kuri meklē jaunas iespējas savai izaugsmei vai darba gaitā ir radījuši risinājumus un uzlabojumus, ko piedāvāt plašākai sabiedrībai un attīstīt kā veiksmīgu biznesu. Iepriecina arī augstā dalībnieku interese par konkursu un biznesa mācībām. Tas ir svarīgākais faktors, kas noteicis Ideju kausa dzīvostpēju un nozīmē to, ka konkurss notiks arī nākamgad.»

Ideju kausa ietvaros 23 idejas ieguva papildu naudas balvas, kuras saņēma Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta grantus - katra 2000 eiro savas idejas attīstīšanai. Rīgas domes grants papildus naudas balvai nodrošina ideju autoriem sadarbību ar kādu no 7 inkubatoriem, tādā veidā palīdzot vēl labāk attīstīt savu biznesa ideju.

Konkurss Ideju kauss tiek organizēts LIAA īstenotā projekta Inovāciju motivācijas programma ietvaros, to līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) un Eiropas Savienība.