Pārbaudē nekonstatē karavīru zābaku iztrūkumu

© facebook

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) nav konstatējuši karavīru zābaku iztrūkumu noliktavās pēc tam, kad internetā parādījās informācija, ka zābaki tiek pārdoti Lietuvas tirgū.

Militārā policija pārbaudē secinājusi, ka NBS noliktavās nekādi iztrūkumi nav konstatēti, līdz ar to nav pamata uzskatīt, ka no NBS puses zābaki pazuduši un tie būtu notirgoti tirgū, aģentūrai LETA teica Aizsardzības ministrijā (AM).

Citus variantus par to, kā zābaki, iespējams, nokļuvuši tirgū, AM nekomentēja, jo tās būtu spekulācijas.

Sociālajos tīklos nesen bija izplatītas fotogrāfijas, kurās redzams zābaks, kuram līdzīgus nēsā Latvijas karavīri. Uz zābaka arī redzami iespiesti burti LV.

AM Preses nodaļā iepriekš skaidroja, ka saskaņā ar normatīvo regulējumu profesionālā dienesta karavīra pienākums ir nodot visas kaujas formas sastāvdaļas, tajā skaitā zābakus, ja viņu atvaļina no profesionālā dienesta, pat ja karavīrs ir atvaļināts ar formas nēsāšanas tiesībām. Tāpat jārīkojas arī rezerves karavīram pēc militārām mācībām.

Ja zemessargs atvaļinās no dienesta Zemessardzē bez tiesībām nēsāt kaujas formas tērpu, viņam tāpat ir jānodod visas kaujas formas sastāvdaļas, tajā skaitā zābaki. Zemessargs, kurš izslēgts no Zemessardzes ar tiesībām valkāt karavīra formas tērpu, saglabā tiesības nēsāt zemessarga lauka formas tērpu vai kaujas formas tērpu un tos neatdod.

Ja zemessargam lietošanā ir izsniegti vairāki kaujas un lauka formas tērpa komplekti, zemessarga pienākums ir tos atdot vienības noliktavā, paturot viena veida formas tērpa komplektu, izņemot auksta laika apstākļu virsjaku ar kapuci, auksta laika apstākļu puskombinezonu, lietus kostīma bikses un ziemas zābakus.

Ja karavīram, rezerves karavīram vai zemessargam saplīst kaujas formas tērpa zābaki, viņam tie ir jānodod un pretī tiek izsniegti jauni. Ja saplīst lauka formas tērpa zābaki, var saņemt jaunus, vecos nenododot.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais