Eksperti skaidro: Vai ar atrastu pasi var paņemt kredītu?

© Dmitrijs Suļžics / F64

Ja blēdis un krāpnieks atrod nozaudētu pasi, ID karti, vai ar šiem dokumentiem var paņemt patēriņa kredītu vai izņemt pensiju? Šādu jautājumu 360TV Ziņneši saņēma no kāda skatītāja pagājušās nedēļas sižeta par cilvēku nozaudētājām un policijas atrastajām mantām. Atbildi devās meklēt ziņnesis Uldis Āboliņš.

Latvijas pastā mēdz pieķert viltvāržus, kas ar atrastām pasēm vai ID kartēm grib izņemt naudu no pasta norēķinu konta vai saņemt pensiju. Viņu centieni - bez rezultāta. Pastā ir ļoti stingras vadlīnijas, lai nelikumības nepieļautu. Skaidro Matīss Rutks, “Latvijas Pasts” komunikācijas speciālists: “Vizuāli - gan salīdzināt pases un ID bildi, tāpat datus un izmanto arī dažādus digitālos rīkus. Aizdomīgos gadījumos pasta darbinieki sazinās ar kolēģiem un veic jau skrupulozāku pārbaudi.”

Nesen Rīgā tieši ar Latvijas pasta palīdzību apturēta viena šāda krāpnieciska darbība ar atrastu pasi. Stāsta Mihails Ovčars, VP Rīgas Austrumu pārvaldes vecākais speciālists: “Latvijas Pasts piezvanīja, ka ar pasi grib izņemt naudu. Nesen. Pirms trim dienām. Mūsējie piebrauca, noskaidroja būtību. Izņēma dokumentus. Par blēdi nevaru komentēt, tas jau ir kriminālprocess.”

Vai ar svešu dokumentu iespējams paņemt kredītu bankā? Skaidro Kristīne Čekstere, “Swedbank” komunikācijas vadītāja: “Īsti paņemt kredītu bankā ar svešu dokumentu nevar. Paņemt hipotekāro kredītu ir daudzpakāpju process, ar notāru iesaisti. Tas fiziski nav iespējams. Arī patēriņa kredīta paņemšanai vajadzīgi papildus identifikatori - Smart ID vai kodu kalkulatoru. Turklāt šī nauda tāpat ieietu šī īstā īpašnieka kontā.”

Nozaudētie personu apliecinošie dokumenti Latvijā ir visai liela problēma. Šā gada sešos mēnešos vien Latvijas pilsoņi nozaudējuši vairāk nekā trīs tūkstošus pasu un 16 tūkstošus ID kartes.

Policijā uzsver - ar pliku pasi neko vairs šobrīd nevar izdarīt. Pat ne atvērt bēdīgi slavenās fiktīvās firmas, jo ir daudzpakāpju pārbaudes.

Ja ar svešu pasi veikt kādas nelegālas darbības būs pagrūti, pavisam cita situācija ir ar nozaudētām bankas kartēm. Egils Jefremovs, VP Rīgas Austrumu pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks stāsta: “Viennozīmīgi šī ir liela problēma. Tādu gadījumu gan mums ir ļoti daudz, kad ne tikai atrastās, bet arī nozaudētas kartes tiek nelikumīgi izmantotas. Katram šādam gadījumam mums ir individuāls piegājiens. Ir gadījumi, kad skatāmies videokameras, braucam skatīties vietu. Un izdodas atrast arī vainīgo! Es pat teiktu, lielāko vairumu gadījumu vainīgos mums izdodas noskaidrot.”

Svarīgākais