Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Vēstnieks: Nav pārliecības par TTIP parakstīšanu tuvākajā laikā

© scanpix

Nepieciešams rūpīgi izpētīt visas iespējamās nišas, kur savu labumu Latvijai varētu sniegt topošā Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) līguma noslēgšana, taču vismaz pagaidām nav pārliecības, ka to izdosies parakstīt tuvākajā laikā, intervijā aģentūrai LETA sacīja aizejošais Latvijas vēstnieks Lielbritānijā, nākamais vēstnieks ASV Andris Teikmanis.

Diplomāts sacīja, ka ideālais variants būtu līgumu noslēgt jau šogad. Ja tas netiks izdarīts, parādītos daudzi nezināmi jautājumi, tostarp - kā pret to attieksies nākamā ASV prezidenta administrācija.

Teikmanis arī norādīja, ka pašlaik sarunās par TTIP vēl ir pietiekami daudz neskaidrību. Turklāt parādās idejas par ''mazo TTIP''.

Taujāts, vai no "mazā TTIP" tiek saredzēti ieguvumi, vēstnieks atzina, ka viņam šāda ideja neliekas pievilcīga. "Pati TTIP ideja saistīta ar pasaulē lielākās brīvās tirdzniecības zonas izveidošanu, mēs netaisāmies to samazināt," skaidroja diplomāts.

"Vienlaikus šeit būtu jāņem vērā globālie procesi - cilvēki īsti neapzinās TTIP sniegtās iespējas, kā tas varētu ietekmēt mūsu ikdienas dzīvi. Tāpēc mani māc šaubas par strauju TTIP noslēgšanu, kaut arī sarunu risinātāji ir ļoti profesionāli," norādīja vēstnieks.

Sarunas par Eiropas Savienības (ES) un ASV TTIP tika sāktas 2013.gadā, un līdz šim ir notikušas jau vairākas sarunu kārtas. Ar nolīgumu iecerēts novērst tirdzniecības šķēršļus - tarifus, nevajadzīgus noteikumus un ierobežojumus ieguldījumiem dažādās ekonomikas nozarēs -, lai atvieglotu preču un pakalpojumu tirdzniecību starp ES un ASV.

Līguma noslēgšanas gadījumā tā būs pasaulē lielākā divpusējā tirdzniecības vienošanās.