Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Doma laukumā tomēr neizveidos astoņus metrus augstu "Trojas zirgu"

© Scanpix

Lietus dēļ protestētāji šodien atteikušies no idejas Rīgā, Doma laukumā, izvietot astoņus metrus augstu piepūšamu Trojas zirgu, ar kura palīdzību bija plānots pievērst sabiedrības uzmanību slēptajām briesmām, kas esot nomaskētas topošajā Eiropas Savienības (ES) un ASV tirdzniecības līgumā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja organizācijā "Zemes draugi", lietus dēļ neesot bijis iespējams darbināt elektrības ģeneratorus, kuriem būtu jāuzpūš Trojas zirga figūra.

Tā kā figūra jau jānodod citām valstīm, kas piedalās šādā akcijā, Trojas zirgs Doma laukumā vai kādā citā vietā Rīgā turpmākajās dienās netiks izvietots. Organizācijā norādīja, ka piektdien Trojas zirga figūra atradusies iepretim Ministru kabinetam.

Kā ziņots, organizācija vēlējās pievērst uzmanību nekontrolētas varas sniegšanai korporācijām, tai skaitā iespējas vērsties pret valstu vides, patērētāju tiesību un sociālo likumdošanu, ja tā ierobežo uzņēmumu peļņu. Tāpat tie esot centieni atcelt vai vismaz nopietni degradēt pārtikas drošības standartus.

Organizācijas pārstāvis Jānis Ulme skaidrojis, ka topošais līgums upurē sabiedrības intereses, demokrātiskās vērtības, kā arī vides, patērētāju tiesību un sociālo likumdošanu dažu lielo korporāciju un to apkalpošanā iesaistīto politiķu peļņas palielināšanas labā.

Trojas zirgs šajā akcijā simbolizē patieso līguma ietekmi, kad aiz slēgtām durvīm Latvijas parlaments bez konsultācijām ar sabiedrību lemj par Latvijas nostāju pret tirdzniecības līgumu.