Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Sarunas par TTIP varētu atsākties pēc pusgada

© Scanpix

Sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu starp Eiropas Savienību (ES) un ASV (TTIP) varētu atsākties pēc pusgada, šodien Ārlietu ministrijas (ĀM) rīkotajā diskusijā par Latvijas interesēm ES ārējā tirdzniecībā atzina ministrijas pārstāve Māra Engelbrehta.

Viņa norādīja, ka pēc ASV prezidenta vēlēšanām joprojām nav zināms ASV sarunvedis TTIP jautājumos.

"Sarunas par TTIP ilga trīs gadus un ir sasniegts līmenis, kad varētu sākt domāt par sarunu noslēgšanos, tomēr ES patlaban nogaidīs, lai saprastu, kurš būs ASV sarunvedis un kāda kopumā būs jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa nostāja jautājumā par TTIP," stāstīja ĀM eksperte.

Viņa atzina, ka dzirdēti dažādi ASV izteikumi par TTIP, tomēr neesot pamata domāt, ka ASV administrācija nevēlēsies slēgt šo līgumu.

"Abām pusēm pamata mērķis ir veicināt ekonomiku, un nav nekā labāka par brīvo tirdzniecību," uzsvēra ĀM pārstāve. Viņa prognozēja, ka sarunas par TTIP varētu atsākties pēc pusgada.

Kā ziņots, sarunas par TTIP ilgst jau trīs gadus. Līguma aizstāvji apgalvo, ka TTIP veicinās ekonomikas izaugsmi un jaunu darbvietu radīšanu, taču tā kritiķi bažījas, ka līgums vājinās patērētāju tiesību aizsardzību un atvieglos lielajiem uzņēmumiem nacionālo likumu apiešanu.