Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Notiek Ikšķiles 825 gadu jubilejai veltīta zinātniska konference

Šodien Ikšķiles Tautas namā norisināsies Ikšķiles vēsturei veltīta zinātniska konference, ar kuru tiks ievadīta Ikšķiles 825 gadu jubilejas svinību programma, informēja Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā (LELB).

Konferences mērķis ir sniegt jaunāko informāciju un interpretāciju akadēmiskās vēstures un kristiānisma pētniecībā Latvijā Ikšķiles novada vēstures kontekstā.

Konferencē ar priekšlasījumu "Ikšķiles vieta un loma Baltijas 12.-13.gs. notikumu kontekstā. Problēmas un risinājumi" uzstāsies Latvijas Universitātes (LU) Latvijas vēstures institūta direktors Guntis Zemītis, bet LU docents Andris Šnē stāstīs par kristietību un pagānismu Livonijā 12.un 13.gadsimtā.

Vēstures zinātņu doktors Kaspars Kļaviņš uzstāsies ar priekšlasījumu "Ikšķile Livonijas, Rietumeiropas, Tuvo Austrumu un Bizantijas kontekstā", bet teoloģijas zinātņu doktora Gunta Kalmes priekšlasījums būs "Svētais Meinards - laikmets un misija". Teoloģijas zinātņu maģistrs Indulis Paičs savukārt stāstīs par Latvijas kristianizācijas teoloģiskajiem un antropoloģiskajiem aspektiem.

Konferencē piedalīsies arī LELB arhibīskaps J.Vanags, Latvijas Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats un Ikšķiles domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš.

Konferences noslēguma daļā paredzēta paneļdiskusija, kuras mērķis ir iezīmēt pētnieciskā darba problēmas minētajās vēstures jomās, sekmēt turpmāk šo tēmu izpēti un izstrādi. Konferences akadēmiskos referātus plānots izdot jaunā izdevumā "Ikšķiles raksti". Pēc konferences plānots uzsākt izstrādāt arī ekspozīcijas plānus Ikšķiles novada muzeja izveidei, uzsverot Ikšķiles nozīmi Latvijas vēstures kontekstā.

Ikšķiles 825 gadu jubilejas svinību programmā šogad plānoti arī citi pasākumi: no 25.aprīļa līdz 23.maijam norisināsies mākslas dienas, 8.maijā notiks ģimenes svētki, 23.jūnijā - Līgo dienas pasākumi, no 23.jūlija līdz 8.augustam gaidāms 2.Ikšķiles Vides mākslas festivāls, bet 1.augustā notiks ekumēnisks dievkalpojums uz Meinarda salas Daugavā.

Jubilejas pasākumi turpināsies ar Ikšķiles pilsētas svētkiem 7.augustā un 8.augustā, bet Ikšķiles jubilejas gada noslēgums notiks vienlaikus ar Latvijas proklamēšanas 92.gadadienas pasākumiem 18.novembrī.