Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

LELB liegusi sievietēm kļūt par mācītājām

© F64

Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīcas (LELB) sinode šodien grozījusi baznīcas Satversmi, aizliedzot ordinēt sievietes, sociālajā vietnē "Twitter" vēsta mācītāji.

Mācītājs Ivo Pavlovičs, komentējot grozījumus, norāda, ka šis lēmums pieņemts ar 201 balsi "par", 59 "pret", bet atturējušies 22, kas esot spēcīga liecība tam, ka LELB "Dieva Vārds ir autoritāte". "Ordinēs tikai vīriešus," viņš piebilst.

Savukārt Māris Pētersons norāda, ka par vienīgi vīriešu ordināciju nobalsojuši 77%.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas Doma pārvaldes valdes loceklis Kaspars Upītis, sinodes pirmās darba dienas gaitā tika izskatīti un pieņemti lēmumi par visiem 65 priekšlikumiem LELB Satversmes grozījumos. Sinodāļu vairākums lēma, ka tiks palielināta laju pārstāvniecība Virsvaldē, turpmāk Sinode notiks vienu reizi četros gados, kā arī Satversmē nostiprināts diecēzes kapitula institūts - tā tiesības un uzdevumi.

Tāpat sinodāļu vairākums lēma, ka vairākas draudzes nepieciešamības gadījumā varēs ievēlēt kopīgu padomi, tika noteikta prāvestu un bīskapu atcelšanas kārtība, mazo draudžu garīgās aprūpes nodrošināšanai būs iespēja lokālai jeb "vietējai" ordinācijai, kā arī to, ka piederība LELB varēs īstenoties ne tikai draudzē, bet arī klosterī vai brālībā un māsu kopienā.

Baznīcas Satversmē arī tika nostiprināts princips, ka LELB tiek ordinēti tikai vīrieši. Saskaņā ar LELB Satversmi, lēmums pieņemts balsojumā ar 77,3% sinodāļu atbalstu.

Papildus izskatītajiem baznīcas Satversmes grozījumu jautājumiem atbalstīts lēmums par LELB draudžu maksājumu parādu atlaišanas saraksta papildināšanu un garīdznieku atalgojuma sistēmas budžeta vadlīnijas turpmākajam plānošanas periodam. Sinode arī pieņēma LELB turpmāko 20 gadu attīstības un darbības virzienu stratēģiju.

LELB sinode ir LELB augstākā lēmējinstitūcija, kas pulcējas vismaz reizi trijos gados. Sinodi sasauc un sagatavo Virsvalde, to atklāj arhibīskaps un vada Sinodes ievēlēts prezidijs.

Latvijas Universitātes (LU) Teoloģijas fakultātes dekāne Dace Balode intervijā Latvijas Radio atzīmēja, ka aizlieguma ordinēt sievietes nostiprināšana LELB Satversmē pavērs iespējas represēt baznīcā cilvēkus, kas domā pretēji.

Teoloģe prognozēja, ka Jāņa Vanaga iecerētās izmaiņas LELB pamatlikumā pasliktinās Latvijas luteriskās baznīcas attiecības ar kolēģiem pasaulē. Balode pieļāva, ka šāda rīcība ir sekas neokonservatīvisma uzplaukumam Eiropā, kas iet līdztekus politiskajām tendencēm autoritārisma virzienā.

Balode atzīmēja pretrunu, - lai arī sievietes nedrīkstēs tikt ordinētas mācītāja amatā, Lutera akadēmijā, kas izglīto topošos luterāņu mācītājus, docē sievietes.

Kā ziņots, Rīgas Domā šodien un rīt norisināsies LELB 27.Sinodes sēde. Tajā tiks apspriesti LELB Satversmes grozījumi un pieņemti attiecīgi lēmumi. Viens no grozījumiem paredz noteikt, ka ordināciju garīdznieka amatā var lūgt tikai vīrietis, lai arī pašlaik spēkā esošais Satversmes 133.pants nosaka, ka ordināciju var lūgt ikviens, kurš ir atbilstoši LELB kārtībai Dieva aicināts un sagatavots mācītāja amatam.