Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kur palikušas aizdomās turēto mācītāju lietas?

© AFP/ SCANPIX

Bezprecedenta gadījums – pāvests Francisks ir sasaucis bīskapu konferences priekšsēdētāju sanāksmi. Tai jānotiek šā gada februārī Vatikānā. Latviju tur jāpārstāv Latvijas Bīskapu konferences priekšsēdētājam Liepājas diecēzes bīskapam Viktoram Stulpinam.

Par pāvesta lēmumu sabiedrība tika informēta pēc pērn izskanējušiem pedofilijas skandāliem katoļu baznīcā. Sanāksmē tikšot diskutēts par seksuālās vardarbības izskaušanu no baznīcas. Pāvests izteicies, ka šī problēma apdraud viņa prestižu.

Latvijā ir ļoti maz informācijas par šeit pastrādātiem Dieva kalpu seksuāliem noziegumiem un pagaidām nav arī spriedumu, kuros mācītāju vaina būtu neapstrīdami apstiprināta. Pat tajā vienā notiesājošajā gadījumā tiesvedību varēja turpināt un teorētiski var arī pieļaut, ka būtu iespējams reabilitējošs lēmums. Tomēr tā nenotika, un mēs nevaram uzzināt, kā būtu bijis, ja būtu bijis.

Viens no Latvijas mācītāju seksa skandāliem bija saistīts ar Agri Pāvilu Lēvaldu. A. P. Lēvalds bija ordinēts par katoļu mācītāju, bet pārkāpumu dēļ viņam ieteikts no garīdznieka amata aiziet. Viņš tam piekritis, vēlāk pieslējies luterāņu baznīcai, kurā uzņemts, par spīti katoļu it kā ne visai glaimojošajām rekomendācijām. Toreizējais Liepājas un Kurzemes katoļu bīskaps Vilhelms Lapelis sacījis laikrakstam Kurzemes Vārds, ka A. P. Lēvaldam bijuši dažādi pārkāpumi, ļaujot noprast, ka notikusi arī baušļu pārkāpšana.

Viņu tiesāja par nepilngadīgu, to skaitā - ar garīgās attīstības traucējumiem, zēnu seksuālu izmantošanu. 2016. gadā Rīgas apgabaltiesa krimināllietā, kurā par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgajiem bija apsūdzēts tolaik jau mirušais luterāņu mācītājs A. P. Lēvalds, tiesvedību pret viņu izbeidza. Viņš atzīts par vainīgu pēc viņam inkriminētajiem pantiem, bet tiesvedība izbeigta, jo A. P. Lēvalds ir miris. Pēdējais tiesas piespriestais sods viņam bija trīs gadu un astoņu mēnešu cietumsods ar policijas kontroli uz diviem gadiem par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgajiem. Atsevišķās epizodēs šajā lietā apsūdzētie, viņu vidū arī A. P. Lēvalds, tikuši attaisnoti, tāpēc galīgais sods ticis samazināts.

Teorētiski tiesāšanos vēl varēja turpināt arī pēc A. P. Lēvalda nāves un teorētiski var pieļaut, ka viņu varētu atzīt par nevainīgu. Tiesa varētu pieņemt lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu, ja atzītu, ka mirušās personas piedalīšanās noziedzīgā nodarījumā nav pierādīta. Un persona tiktu reabilitēta. Pēc A. P. Lēvalda nāves viņa aizstāvis Aigars Belovs teica, ka tuvinieki ir lūguši viņam turpināt mirušā mācītāja aizstāvēšanu. A. Belovs vakar Neatkarīgajai sacīja, ka radinieki nokavēja pārsūdzības termiņus, tāpēc tiesāšanās vairs neturpinājās.

Pērnvasar aizdomās par cilvēku tirdzniecību un seksuālo vardarbību tika aizturēts un neilgu laiku apcietinājumā pavadīja bijušais Rēzeknes - Aglonas diecēzes priesteris Pāvels Zeiļa. Viņu atbrīvoja pret 5000 eiro lielu drošības naudu. Valsts policija turpina izmeklēt šo lietu un izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju pagaidām nesniedz. Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma informēja, ka priesteris pēc atbrīvošanas turpina veikt sakramentus un pieņemt grēksūdzes.