Krīzes dēļ jauniešu jūtas izstumti no sociālekonomiskās dzīves

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

51% Latvijas jauniešu Eiropas Parlamenta Eirobarometra aptaujā atzīst: krīzes iespaidā viņi ir izstumti no ekonomiskās un sociālās dzīves. Vidēji ES šādi jūtas 57% jauno eiropiešu.

Eirobarometra pētījumā piedalījās 10 294 Eiropas Savienības iedzīvotāji vecumā no 16 - 30 gadiem. Tas tika veikts no 9.aprīļa līdz 25.aprīlim - pirms Eiropas Parlamenta organizētā jauniešu pasākuma Europe Youth Event (EYE), kas notiks 20.-21.maijā Strasbūrā, Francijā.

Kaut gan ES vidēji 57% jauniešu krīzes dēļ jūtas atstumti, rezultāti dalībvalstīs atšķiras pat par 66 procentpunktiem: augstākie rādītāji ir tām valstīm, kuras krīze skārusi vissmagāk, piemēram, Grieķijā - 93% jauniešu. Tikmēr Vācijā situācija būtiski atšķiras - - viedoklim par atstumtību krīzes dēļ piekrīt vien 27% jauniešu. Kopumā 15% jauno eiropiešu atzīst, ka krīzes dēļ ir spiesti pamest savas valstis. Taču arī šajā gadījumā atšķirība starp dalībvalstīm ir ļoti liela, proti, apstiprinošu atbildi sniedzis vien 1% Vācijā, 20% Latvijā, bet Kiprā - pat 51%.

77% Latvijas jauniešu nekad nav mācījušies vai strādājuši citā ES valstī (vidēji ES - 88%). Seši no desmit eiropiešiem (61%) to nemaz nevēlētos (Latvijā - 45%).

Absolūtais vairākums jauno eiropiešu (90%) apgalvo, ka ir svarīgi mācīties par Eiropas Savienību un to institūciju darbu. Latvijā šis rādītājs ir pat augstāks - 92%. Respondentiem arī jautāts: "Kā labāk piedalīties ES sabiedriskajā dzīvē?" Kā galvenos līdzdalības veidus Eiropas jaunieši min:

• 51% - piedaloties Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Latvijā tā uzskata 35%;

• 30% - palīdzot tiem, kuriem tas nepieciešams. Latvijā līdzīgi kā kaimiņos šāds viedoklis ir vispopulārākais: tā domā 38% mūsu, 35% Igaunijas un 45% Lietuvas jauniešu;

• 21% - iesaistoties politiskajās debatēs Eiropas institūciju tīmekļa vietnēs un sociālajos tīklos. Latvijā šādu uzskatu pauž 26%.

Eiropas Savienībā vidēji 46% no internetā aktīviem jauniešu uzskata, ka sociālie tīkli ir "demokrātijas progress, jo tie ļauj ikvienam piedalīties publiskās debatēs". Tam nepiekrīt 27%, kas apgalvo, ka sociālie tīkli ir "risks demokrātijai, jo personas dati var tikt ļaunprātīgi izmantoti". Latvijā šo viedokļu sadalījums ir attiecīgi 52% pret 37%.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais