Nodokļu maksātājiem jābūt uzstājīgākiem

© Scanpix

Uzkrājuma principa ieviešanu ieņēmumu uzskaitē valsts ieviesīs no 2021. gada, tad arī kļūs zināmi visi nodokļu parādi un visas summas, kas patiesībā pieder nodokļu maksātājiem, jeb nodokļu pārmaksas. Šobrīd netieši skaitļi liecina, ka valsts cilvēkiem neatdod miljoniem eiro ik gadu.

Pašlaik ir sācies ikgadējais periods, kad Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz gada ienākumu deklarācijas gan obligātā kārtā, gan arī pēc paša izvēles. Ikvienam nodokļu maksātājam jāpatur prātā, ka viņa neatprasītā nauda pēc trim gadiem pilnīgi oficiāli tiek pasludināta par valstij piederošu, gluži kā manta, kurai neatrodas īpašnieks. To par problēmu atzīst arī Valsts kontrole. Katru gadu šī iestāde veic finanšu revīziju par valsts saimnieciskā gada pārskata sagatavošanas pareizību. Pēdējā bija par 2014. gadu, un tajā konstatēts, ka cilvēki nav paņēmuši atpakaļ savu naudu. VID uzdots kaut ko darīt lietas labā. Tas izriet no Valsts kontroles atsūtītā skaidrojuma Neatkarīgajai.

«Minētajā revīzijā Valsts kontrole konstatēja problēmu, ka daudzi nodokļu maksātāji 2014. gadā nebija izmantojuši savas tiesības piemērot neapliekamo minimumu un nav atprasījuši no valsts iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksas atmaksu. Revīzijā konstatēto trūkumu novēršanai Valsts ieņēmumu dienestam sniedzām ieteikumu informēt nodokļu maksātājus par rīcību ar nodokļu pārmaksām, kā arī nodrošināt pārmaksas atmaksu pēc pārmaksas izvērtēšanas, nenovilcinot lēmuma par pārmaksas atmaksu pieņemšanu.»

Pagājušajā gadā gaidīt uz naudu vajadzēja kādus trīs mēnešus pēc deklarācijas iesniegšanas, neraugoties uz to, ka dokuments aizpildīts internetā.

Atbilstoši Valsts kontroles norādījumiem Valsts ieņēmumu dienests ir uzsācis sabiedrības informēšanas pasākumus par iedzīvotāju tiesībām atgūt pārmaksātos nodokļus. Taču arī Valsts kontrolei nav precīzi zināms problēmas mērogs. Tikai netieši – no izmaksātajām summām, kas, jāatzīst, iedzīvotāju labākas informētības dēļ nepārtraukti aug, var spriest, ka ik gadu daudzi miljoni eiro iedzīvotājiem paliek arī neatmaksāti.

Valsts kontrole piebilst, ka, veicot valsts budžeta revīziju, nevar sniegt atzinumu par nodokļu ieņēmumu pilnīgumu, jo «nodokļu uzskaitē nav pilnībā ieviests uzkrājuma princips, kas paredz, ka saimnieciskā gada pārskatā ir jāuzrāda visi ieņēmumi, kas valstij pienākas, tajā skaitā nesaņemtie ieņēmumi jeb nodokļu parādi, un visas summas, kuras pieder nodokļu maksātājiem (nodokļu pārmaksas), kuras pēc nodokļu maksātāja pieprasījuma ir viņiem atmaksājamas. Atbilstoši Finanšu ministrijas sniegtajai informācijai uzkrājuma principa ieņēmumu uzskaitē ieviešana paredzēta no 2021. gada.»

Tad, iespējams, arī kļūs zināms, cik iedzīvotāji ir parādā valstij un cik valsts ir parādā iedzīvotājiem.



Svarīgākais