Skolās nedrīkstēs izplatīt cukura un miltu konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki un kuriem pievienoti saldinātāji, krāsvielas un konservanti. Tāpat skolās vairs ēdiena pagatavošanā nevarēs izmantot majonēzi, kas satur pārtikas piedevas – konservantus un krāsvielas, kā arī kurās ir vairāk par vienu gramu sāls uz 100 gramiem produkta.
Valdība šonedēļ atbalstīja Veselības ministrijas izstrādātos grozījumus noteikumos, papildinot izglītības iestādēs aizliegto pārtikas produktu un pārtikas piedevu sarakstu, tajā iekļaujot arī piena produktu analogus, dažādus cukura konditorejas izstrādājumus, kā arī bezalkoholiskos dzērienus ar saldinātājiem – krāsvielām, aromatizētājiem un konservantiem. Jaunās izmaiņas stāsies spēkā no nākamā gada 1. janvāra. «Lai arī jau pašlaik ir ierobežojumi noteiktiem pārtikas produktiem, to sastāvdaļām, pievienotām pārtikas piedevām, kā arī maksimāli pieļaujamajam sāls daudzumam, Veselības ministrija saņem sūdzības un ierosinājumus no vecākiem, skolu vadības un pašvaldību pārstāvjiem, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoriem par skolas teritorijā izplatītajiem pārtikas produktiem, kas neatbilst veselīga uztura pamatprincipiem,» norāda Veselības ministrijā.
Tātad turpmāk skolās un citās izglītības iestādēs nedrīkstēs izplatīt cukura un miltu konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki un kuriem pievienotas pārtikas piedevas – saldinātāji, krāsvielas, konservanti. Skolu dienas, kompleksajā un izvēles pusdienu ēdienkartē, kā arī pamata ēdienkartē nedrīkstēs iekļaut bezalkoholiskos dzērienus, kuriem ir pievienots kofeīns, aminoskābes un pārtikas piedevas – saldinātāji, krāsvielas, aromatizētāji un konservanti. Veselības ministrijā norāda, ka šī norma attieksies arī uz ārstniecības iestādēm, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām. Tomēr ierobežojumu nepiemēros skolas un pansionātos pagatavotajiem kompotiem, ķīseļiem un dzērieniem no atšķaidītas sulas vai dabiska sīrupa, ja tie ir saskaņoti ar kopējo ēdienkartes enerģētisko vērtību un uzturvielu normām.
Vēl stingrākas izmaiņas attieksies arī uz majonēzi un kečupu, ko, tāpat kā tomātu mērci, jau pašlaik drīkst izmantot tikai ēdiena pagatavošanā. Turpmāk skolās ēdiena pagatavošanā vairs nevarēs izmantot majonēzi, kas satur pārtikas piedevas – konservantus un krāsvielas, kā arī kurās ir vairāk par vienu gramu sāls 100 produkta gramos. Ēdiena pagatavošanai nevarēs izmantot tādu kečupu un tomātu mērci, kura sastāvā ir vairāk par 15 gramiem cukura un vienu gramu sāls uz 100 gramiem produkta. Ēdiena gatavošanā arī vairs nevarēs izmantot krējuma izstrādājumus (līdz šim tos nevarēja piedāvāt kā piedevu) un citus piena produktu analogus. To skaitā ir arī siera izstrādājumi, paniņu un augu tauku maisījumi. «Pārtikas produkti, kuros piena vai piena produkta sastāvdaļas tiek aizvietotas ar augu taukiem, parasti satur arī daļēji hidrogenētus augu taukus, kas nav ieteicami bērnu un pusaudžu uzturā, jo tie veicina aptaukošanos, sirds un asinsvadu saslimšanas,» savu lēmumu pamato Veselības ministrija.